Σκόνη σήκωσε στον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας το θέμα που δημιουργήθηκε με τον απλήρωτο λογαριασμό που άφησαν Ιταλοί τουρίστες σε εστιατόριο της Αλβανίας και την «κάλυψή» του από την πρεσβεία της Ρώμης κατόπιν εντολής της Τζόρτζια Μελόνι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο και έγινε viral στις δύο γειτονικές χώρες, διακρίνεται η παρέα των Ιταλών να πλησιάζει στην έξοδο του εστιατορίου, στην πόλη Μπεράτ και ξαφνικά, όλοι αρχίζουν να τρέχουν «σφαίρα» για να εξαφανιστούν, έχοντας αφήσει απλήρωτο τον λογαριασμό.

Όπως έγινε γνωστό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, φιλοξενούμενη του Έντι Ράμα στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, εξόφλησε το λογαριασμό μέσω της ιταλικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Για λίγες ώρες, ωστόσο, δεν ήταν σαφές ποιος ακριβώς πλήρωσε -η πρωθυπουργός ή η πρεσβεία- και το επεισόδιο έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

«Ο λαϊκισμός δεν γνωρίζει όρια και καταρρίπτει όλα τα όρια της γελοιοποίησης. Τώρα αποδεικνύεται ότι αν είσαι τουρίστας στην Αλβανία και αφήσεις απλήρωτο λογαριασμό σε εστιατόριο, επεμβαίνει η ιταλική πρεσβεία στα Τίρανα, προφανώς κατόπιν σύστασης της πρωθυπουργού.

Μια πρόταση προς τη Μελόνι: γιατί προωθείται με αυτόν τον τρόπο ο τουρισμός στην Αλβανία και δεν υιοθετείται το ίδιο κριτήριο στην Ιταλία; Να το πούμε απλά: αν πας σε ιταλικό beach bar και αφήσεις απλήρωτο το λογαριασμό 200 ευρώ για ομπρέλα και ξαπλώστρα, να παρεμβαίνει η κυβέρνηση!

Αυτά θα ήταν τα νέα σύνορα του τουριστικού εθνικισμού!» είπε, ασκώντας κριτική στη Μελόνι, η Ντανιέλα Ρουφίνο, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Azione».

«Αν πάτε στη ντίσκο και μεθύσετε, μην ανησυχείτε: πάρτε το ταξί να γυρίσετε… πληρώνει ο Σαλβίνι. Βρίσκεστε σε διακοπές και θέλετε να αποδράσετε από ένα εστιατόριο χωρίς να πληρώσετε; Κανένα πρόβλημα… πληρώνει η Μελόνι!

Ο Έντι Ράμα διαμαρτυρήθηκε στη Μελόνι για τον απλήρωτο λογαριασμό στην Αλβανία και εκείνη ζητεί από την πρεσβεία των Τιράνων να πληρώσει… με τα χρήματα των φορολογουμένων» είπε στο ίδιο ύφος ο Ρικάρντο Μάγκι, γραμματέας του, επίσης αντιπολιτευόμενου «+Europe».

Διευκρινίσεις από την ιταλική πρεσβεία: «Η Μελόνι έστειλε τα χρήματα, εμείς απλώς πληρώσαμε»

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, ήρθε η τοποθέτηση της ιταλικής πρεσβείας στην Αλβανία, παρέχοντας διευκρινίσεις για το ποιος πλήρωσε τελικά τον λογαριασμό!

«Κατόπιν σύστασης της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, προχωρήσαμε στην εξόφληση του λογαριασμού που άφησε απλήρωτο μια ομάδα Ιταλών τουριστών σε εστιατόριο στην πόλη Μπεράτ.

Οι Ιταλοί σέβονται τους κανόνες και εξοφλούν τα χρέη τους και ελπίζουμε ότι επεισόδια αυτού του είδους δεν θα επαναληφθούν.

Όσον αφορά το υπόλοιπο του λογαριασμού του εστιατορίου στο Μπεράτ που δεν πληρώθηκε από τους Ιταλούς τουρίστες, πρέπει να σημειωθεί ότι η πληρωμή ρευστοποιήθηκε με προσωπικά κεφάλαια της Μελόνι μέσω της Πρεσβείας, η οποία περιορίστηκε στη φυσική πραγματοποίηση της πληρωμής» ανέφερε η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.

Εθνικό θέμα ακόμα και στο TikTok στην Αλβανία!

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στη La Repubblica, ο ιδιοκτήτης του αλβανικού εστιατορίου «Guva» στη Μπεράτ, δείχνει να… απολαμβάνει το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τη φήμη που απέκτησε το μαγαζί του.

«Ευχαριστούμε την Ιταλία!» ανάφερε χαρακτηριστικά. «Δεν περιμέναμε τόση φασαρία για αυτή την ιστορία, ευτυχώς όλα είναι καλά τώρα. Έτσι μπορούμε να το πούμε: σας ευχαριστούμε. Η ιστορία έχει γίνει εθνική υπόθεση στην Αλβανία. Είναι το μόνο που συζητούν όλοι, ακόμη και στο TikTok» πρόσθεσε.