Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι χώρες που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Ιταλία, έχουν αρχίσει την προώθησή τους. Μόνο που το Υπουργείο Τουρισμού της γειτονικής χώρας έφτιαξε σχετικό βίντεο με πλάνα από τη… Σλοβενία.

Σύμφωνα με το Reuters, το βίντεο που αποτελεί μέρος μιας καμπάνιας 9 εκατομμυρίων ευρώ και που παρήχθη από τον όμιλο επικοινωνίας Armando Testa, δέχτηκε αρνητικά σχόλια τόσο από κριτικούς τέχνης όσο και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλιστα πριν καν αποκαλυφθεί ότι μέρος του είχε γυριστεί στο εξωτερικό.

Με τίτλο «Open to Meraviglia» (ανοιχτή στο θαύμα), στο βίντεο πρωταγωνιστεί  σε ρόλο … influencer μια ψηφιακή εκδοχή της Αφροδίτη όπως τη ζωγράφισε ο Σάντρο Μποτιτσέλι στο αναγεννησιακό του αριστούργημα «Η Γέννηση της Αφροδίτης».

Aυτή η πολύ μοντέρνα «Αφροδίτη» φορά μια μίνι φούστα και εμφανίζεται να τρώει πίτσα και να παρουσιάζει μερικά από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης ή τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας.

Ο ιστορικός τέχνης Τομάσο Μοντανάρι χαρακτήρισε τη διαφημιστική καμπάνια «αποκρουστική» και μια «χυδαία»σπατάλη χρημάτων, ενώ το βίντεο εισέπραξε απαξιωτικά σχόλια από τους χρήστες των ιταλικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα αμφιλεγόμενα πλάνα δείχνει μια ομάδα νεαρών να χαμογελούν σε ένα ηλιόλουστο αίθριο και να πίνουν κρασί σ’ ένα «τυπικά ιταλικό σκηνικό». Ωστόσο, οι πιο προσεκτικοί θεατές παρατήρησαν ότι το εν λόγω αίθριο βρίσκεται στην περιοχή Cotar της Σλοβενίας, κοντά στα ιταλικά σύνορα, ενώ και το μπουκάλι στο τραπέζι φέρει ετικέτα κρασιού από την εν λόγω περιοχή.

Η ομάδα επικοινωνίας Armando Testa δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει στο Reuters. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Ντανιέλα Σαντακέ, αποκάλεσε τους επικριτές του βίντεο «σνομπ» και είπε ότι η απεικόνιση της Αφροδίτης ως influencer είχε σαν στόχο να προσελκύσει τους νέους.

https://youtu.be/EOw57LXR-_M