Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε την Πέμπτη, δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ καθώς η καταιγίδα Ciaran αναμένεται να πλήξει την Ολλανδία με ριπές ανέμων ταχύτητας έως και 110 χιλιομέτρων την ώρα.

Στη Γαλλία οι άνεμοι έφτασαν ακόμα και τα 157 χλμ την ώρα, και κύματα σχεδόν 10 μέτρων, φοβούνται οι ειδικοί μια και το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας ήδη λεηλατεί την Βρετανία από τη νύχτα της Τετάρτης.

Η γαλλική εθνική αρχή σιδηροδρόμων, η SNCF, ακύρωσε ορισμένα τρένα του περιφερειακού δικτύου σε πέντε ανατολικές περιοχές από αργά το βράδυ της Τετάρτης. Τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας από το Παρίσι ανέστειλαν τις ενδιάμεσες στάσεις στη διαδρομή προς τη Ρεν αλλά και σε αρκετούς άλλους προορισμούς. Τα 145 χιλιόμετρα την ώρα θα φτάσουν οι άνεμοι σε στη Βρετάνη, τη Νορμανδία και το Pays de la Loire στην ακραία τους μορφή ΄πως εκτιμά η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποίησε ότι η στάθμη του ποταμού Μπαν στο Μπάνμπριτζ έχει ανέβει «επικίνδυνα». Η προειδοποίηση ακολουθεί τις σοβαρές πλημμύρες στο κέντρο της πόλης Νιούρι και τη μερική κατάρρευση μιας γέφυρας στο βόρειο Λουθ.Στο Νιούρι, η αστυνομία συνέστησε στον κόσμο να αποφύγει το κέντρο της πόλης λόγω «πρωτοφανούς πλημμύρας». Μεγάλα τμήματα της πόλης βρίσκονται για ώρες κάτω από το νερό.

Πρώτος νεκρός στη Γαλλία

Η καταιγίδα Ciaran στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει σήμερα χωρίς ηλεκτρικό και τμήματα της Βρετάνης και της Νορμανδίας έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ισχυρούς ανέμους ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

«Επαναλαμβάνω: μείνετε στο σπίτι», τόνισε ο Εσπινάς.

Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιοσταθμό Franceinfo πως ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του.

«Αυτό δείχνει πως, ακόμη και σε περιφέρειες που δεν έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο», δήλωσε ο Μπον.

Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως εξαιτίας της καταιγίδας 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.