«Οι υψηλές θερμοκρασίες απείλησαν την υγεία των ηλικιωμένων και τους ανάγκασαν να μείνουν μέσα, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους» γράφουν οι New York Times, που σε εκτενές δημοσίευμά τους αναφέρονται στην τεράστια προσοχή που απαιτείται για τις ευάλωτε κοινωνικές ομάδες.

Ξεχωριστή αναφορά, γίνεται στην περίπτωση της 75χρονης Donata Grillo, επιζήσασας από καρκίνο με βηματοδότη και σοβαρά προβλήματα όρασης, η οποία συνηθίζει να κάθεται στο μπαλκόνι της, με ένα υγρό σφουγγάρι στην αγκαλιά της, ελλείψει κλιματισμού ή ανεμιστήρα, ούτε καν λειτουργικού ψυγείου. Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 41 βαθμούς Κελσίου, στη γενέτειρά της τη Ρώμη, γι αυτό και μένει σπίτι, ώστε να προφυλαχθεί.

Μια επίσκεψη από μια κοινωνική λειτουργό ήταν η μόνη επαφή που είχε εδώ και μέρες. «Μην πας πουθενά, είναι πολύ επικίνδυνο για σένα», της είπε η Carlotta Antonelli, 28 ετών, που συνεργάζεται με τη ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas. «Όταν δεν έρχεσαι, νιώθω σαν να είμαι χαμένη», είπε η 75χρονη στην Carlotta.

«Οι θερμοκρασίες έχουν αλλάξει από τότε που ήμουν κορίτσι», είπε. «Δεν χρειάζεται να βλέπω τηλεόραση για να ξέρω ότι η βροχή ήταν κανονική και ο ήλιος ήταν κανονικός, και τώρα δεν είναι».

Διαδοχικά κύματα καύσωνα έχουν πλήξει την Ιταλία καθώς και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη. «Για πολλούς ηλικιωμένους, η ζέστη έχει γίνει ο νέος Covid. Οι καταιγιστικές θερμοκρασίες… ήρθαν για να μείνουν στην ήπειρο σαν άλλη μια αδιάκριτη μάστιγα, ενισχύοντας την απομόνωση πολλών ηλικιωμένων και ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να τους προστατεύσουν» τονίζεται χαρακτηριστικά από τους New York Times.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι στην Ιταλία, περίπου το 24% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, πάνω από 4 εκατομμύρια από αυτούς δε, ζουν μόνοι. Πέρυσι, η Ιταλία ήταν εκτεθειμένη σε ακραίες θερμοκρασίες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπομένοντας τρία μεγάλα κύματα καύσωνα.

«Οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχουσες ασθένειες είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο Andrea Ungar, πρόεδρος της Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας της Ιταλίας, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αλλά η φτώχεια και η απομόνωση παίζουν, επίσης κρίσιμο ρόλο».

«Είχε ζέστη ακόμη και πριν από το 2003 στην Ιταλία και είχαμε ήδη έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων, αλλά όχι όπως σήμερα», είπε η Francesca De Donato, η επιδημιολόγος της οποίας το τμήμα συλλέγει μετεωρολογικά και δημογραφικά δεδομένα από όλη τη χώρα για να εκδώσει τα καθημερινά δελτία για προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, προσαρμοσμένες ανά πόλη. «Τα άτομα που κινδυνεύουν αυξάνοναι συνεχώς εδώ», πρόσθεσε.

Μετά το 2003, η Ιταλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θέσπισε ένα εθνικό σχέδιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα σύστημα προειδοποίησης που προειδοποιεί τους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους για να προστατεύσουν την υγεία τους. Οι αρχές ζήτησαν πρόσφατα από τα νοσοκομεία και τους γενικούς ιατρούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ευάλωτα άτομα και έχουν δημιουργήσει έναν δωρεάν αριθμό τηλεφώνου όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν συμβουλές ή βοήθεια για προβλήματα που σχετίζονται με τον καύσωνα.

Ελαφριά ρούχα και αντηλιακό, πολύ νερό, φρούτα, να αποφεύγετε τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγαίνετε έξω, λένε οι συστάσεις προς τους ηλικιωμένους.

«Ο Covid άλλαξε τη νοοτροπία σε ορισμένες υπηρεσίες και αυτό βοήθησε πολύ», δήλωσε η Andrea Barbara, υπάλληλος δημόσιας υγείας που επιβλέπει τις υπηρεσίες για περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους στη Ρώμη. «Κάνουμε περισσότερη τηλεϊατρική, μετακινούμε όλο και περισσότερο εξοπλισμό – και όχι τους ασθενείς – αλλά χρειάζεται χρόνος».