Από τον Ιούνιο ο κόσμος είναι ασυνήθιστα πιο ζεστός. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις φετινές επιπτώσεις από την κλιματική κρίση με «μια ταινία καταστροφής» – υψηλές θερμοκρασίες, άγριες πυρκαγιές, ισχυρές καταιγίδες και καταστροφικές πλημμύρες – και νέα δεδομένα αποκαλύπτουν τώρα πόσο εξαιρετικά πιο έντονη ήταν η παγκόσμια ζέστη.

Δύο σημαντικές αναφορές που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα αυτής της πρωτοφανούς ζέστης: η ανθρωπότητα μόλις έζησε την πιο καυτή περίοδο 12 μηνών σε τουλάχιστον 125.000 χρόνια, σύμφωνα με τη μία, ενώ η άλλη δήλωσε πως το 2023 είναι «σχεδόν βέβαιο» η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, μετά από πέντε συνεχείς μήνες θερμοκρασιών που εξαφανίζουν ρεκόρ.

«Έχουμε συνηθίσει τα κλιματικά ρεκόρ να πέφτουν το ένα μετά το άλλο σαν ντόμινο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο CNN ο David Reay, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εδιμβούργου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Αλλά το 2023 είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι όσον αφορά το τεράστιο περιθώριο με το οποίο έχουν καταρριφθεί αυτά τα ρεκόρ».

Κλιματική αλλαγή: Η ανθρωπότητα μόλις έζησε τους θερμότερους 12 μήνες τα τελευταία τουλάχιστον 125.000 χρόνια

Η έκθεση του Climate Central για την κλιματική αλλαγή

Η περίοδος από τον Νοέμβριο του 2022 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2023 ήταν οι θερμότεροι 12 μήνες, με μέση θερμοκρασία 1,32 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με ανάλυση διεθνών δεδομένων, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα Climate Central.

Το Ελ Νίνιο – ένα φυσικό μοτίβο του ωκεανού και του καιρού στον τροπικό Ειρηνικό – μόλις αρχίζει να ενισχύει τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με την έκθεση. Η ισχυρή, μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη. «Το κλειδί είναι ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αυτές είναι θερμοκρασίες που δεν πρέπει να βιώνουμε», δήλωσε ο Andrew Pershing, αντιπρόεδρος για την επιστήμη στο Climate Central, σε μια κλήση με δημοσιογράφους. «Τις βιώνουμε μόνο επειδή έχουμε ρίξει πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Η συντριπτική πλειονότητα της ανθρωπότητας επηρεάστηκε από ασυνήθιστη ζέστη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 12 μηνών, διαπίστωσαν οι ερευνητές, με 7,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους – το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού – να βιώνουν τουλάχιστον 10 ημέρες υψηλών θερμοκρασιών «με πολύ έντονα κλιματικά αποτυπώματα».

Στην Ινδία, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το 86% του πληθυσμού – βίωσαν τουλάχιστον 30 ημέρες υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έγιναν τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός αυτός ήταν 88 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 26% του πληθυσμού. Ορισμένες πόλεις επλήγησαν ιδιαίτερα.

Κλιματική αλλαγή: Η ανθρωπότητα μόλις έζησε τους θερμότερους 12 μήνες τα τελευταία τουλάχιστον 125.000 χρόνια

Στις ΗΠΑ, τα φαινόμενα συγκεντρώθηκαν στο Νότο και στα Νοτιοδυτικά. Το Χιούστον γνώρισε τη μεγαλύτερη ακραία ζέστη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στη Γη, σύμφωνα με την έκθεση, με 22 συνεχόμενες ημέρες ακραίας ζέστης μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Μόνο δύο χώρες, η Ισλανδία και το Λεσότο, παρουσίασαν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα του Climate Central έρχονται μετά από μια άλλη ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέφερε ότι το 2023 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Η πρόβλεψη ακολουθεί το εύρημα της έκθεσης ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019 κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου.

Ο μήνας ήταν 1,7 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον φυσιολογικό για την εποχή μέσο όρο. «Τον Οκτώβριο του 2023 υπήρξαν εξαιρετικές ανωμαλίες θερμοκρασίας, μετά από τέσσερις μήνες παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας που εξαλείφθηκαν», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο έχει σπάσει τα μηνιαία ρεκόρ θερμότητας και κάθε μήνας από τον Ιούλιο ήταν τουλάχιστον 1,5 βαθμός Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Το έτος μέχρι σήμερα είναι κατά μέσο όρο 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προκαθορισμένα, φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus – επικίνδυνα κοντά στη διεθνώς συμφωνημένη φιλοδοξία να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τις μακροπρόθεσμες τάσεις της θερμοκρασίας, οι τελευταίοι μήνες πάνω από αυτό το όριο ήταν μια ανησυχητική γεύση του τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.

Κλιματική αλλαγή: Η ανθρωπότητα μόλις έζησε τους θερμότερους 12 μήνες τα τελευταία τουλάχιστον 125.000 χρόνια

«Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της επιπλέον θερμότητας είναι καλά κατανοητές», δήλωσε στο CNN η Hannah Cloke, κλιματολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Βλέπουμε ήδη τον αντίκτυπό του σε πιο βίαιες καταιγίδες, πιο έντονες βροχές και πλημμύρες και πιο έντονους, συχνούς και μεγαλύτερους καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές».

Εκτός από τις άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες της γης, οι θερμοκρασίες των ωκεανών συνέχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη. Βρίσκονται σταθερά σε επίπεδα ρεκόρ από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το Copernicus, τροφοδοτώντας μια εκρηκτική ανάπτυξη τυφώνων και τροπικών καταιγίδων σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Otis, που χτύπησε το Νότιο Μεξικό τον περασμένο μήνα.

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής παρέμεινε επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση. «Οι αριθμοί του 2023 για τις θερμοκρασίες του αέρα, τις θερμοκρασίες της θάλασσας, τον θαλάσσιο πάγο και τα υπόλοιπα μοιάζουν με ταινία καταστροφής». Αν και τα στατιστικά στοιχεία σε αυτές τις εκθέσεις είναι μεγάλα και ανησυχητικά, είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτά που είναι πραγματικά τρομακτικό, είπε η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Grantham Institute, Imperial College του Λονδίνου.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το ρεκόρ ζεστό έτος σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου», είπε σε δήλωσή της. Ακόμη και καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος της, η πρωτοφανής ζέστη δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Η Κίνα είδε περισσότερα από 12 μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 34 βαθμούς Κελσίου (93 Φαρενάιτ) σε ορισμένα μέρη. Ενώ στις ΗΠΑ, πολλά ρεκόρ ζέστης έπεσαν αυτήν την εβδομάδα, με περιοχές του Τέξας να έφτασαν τους 93 βαθμούς Φαρενάιτ την Τετάρτη, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ του Νοεμβρίου. Και τα ρεκόρ προβλέπεται να συνεχίσουν να καταρρίπτονται την επόμενη χρονιά. «Το Ελ Νίνιο θα διογκωθεί πραγματικά τον επόμενο χρόνο και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας καθώς οδεύουμε προς το 2024», είπε ο Pershing.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια ζέστη προσθέτει επιπλέον επείγουσα ανάγκη στην επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, όπου οι χώρες θα κάνουν απολογισμό της προόδου τους προς την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς. Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι αυτό σημαίνει πώς θα πρέπει να σταματήσει η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ωστόσο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ την Τετάρτη διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων από το όριο που θα περιόριζε την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Το μόνο πιο αξιοσημείωτο από το μέγεθος αυτών των αυξήσεων στην παγκόσμια θερμοκρασία και την απώλεια θαλάσσιου πάγου», είπε ο Ρέι, «είναι η συνεχιζόμενη αποτυχία μας να βάλουμε τον κόσμο σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών στόχων του Παρισιού».

Πηγή: CNN.COM

*Photo Credits: Unsplash