Η νότια Γαλλία σε κατάσταση συναγερμό, αφού η πρώιμη και επίμονη ξηρασία στο Γκαρντ, από την άνοιξη ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση του νερού.

Το καλοκαίρι δεν έχει φτάσει ακόμη και σχεδόν το ένα τρίτο της Ευρώπης έχει ήδη πληγεί από ξηρασία. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως το 10% της ηπείρου βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας. Την ώρα που οι κάτοικοι δεν μπορούν να γεμίσουν τις πισίνες τους και έχουν αυστηρούς περιορισμούς στο πότισμα των κήπων τους, η αγροτική άρδευση, επιτρέπεται μόνο τη νύχτα.

«Ανησυχούμε πολύ από την αρχή του έτους, γιατί από τον Σεπτέμβριο είχαμε έλλειμμα βροχοπτώσεων μεταξύ 40 και 50% . Παρά τις καταιγίδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική. Και η βροχή που δεχόμαστε δεν επαναφορτίζει ποτάμια ή υπόγεια νερά » , εξηγεί ο Sébastien Ferra, διευθυντής της Διεύθυνσης Γης και Θάλασσας του Τμήματος Gard.

«Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο» λέει ο δήμαρχος του Montclus.

Το 2022 ήταν η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία. Ωστόσο, το επίπεδο κρίσης για τους περιορισμούς του νερού δεν εμφανίστηκε μέχρι τον Ιούλιο. Φέτος όμως, η πρώιμη ξηρασία προκάλεσε την ενεργοποίηση των περιορισμών στο νερό ήδη από τον Απρίλιο σε ορισμένες περιοχές του Γκαρντ και, τον Μάιο, σχεδόν σε ολόκληρο το διαμέρισμα.

Οι τοπικές αρχές, βρίσκονται επί ποδός, αφού προβλέπεται ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι και προοικονομούνται ακόμα πιο δύσκολα τα επόμενα χρόνια.