Όταν ακούμε Master Chef, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία γυρίζεται, έχουμε στο νου μας υψηλή γαστρονομία, ευφάνταστες συνταγές και πιάτα που θα απογειώσουν τον ουρανίσκο μας.

Από την πιο απλή ταβέρνα όμως μέχρι το πιο ακριβό εστιατόριο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Ο βασικότερος είναι σίγουρα η ασφάλεια των πελατών μέσα από τις προσεγμένες πρώτες ύλες.

Ο συγκεκριμένος κανόνας λοιπόν δεν τηρήθηκε στο ισπανικό σόου μαγειρικής και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν στο νοσοκομείο 44 άτομα.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαγωνιζόμενοι του Master Chef ετοίμασαν το μενού του ενυδρείου «Oceanogràfic» στη Βαλένθια για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του. Σκοπός τους ήταν να ταΐσουν και τους 120 εργαζόμενους.

Υπό την καθοδήγηση της δημοφιλούς Ισπανίδας σεφ, Rakel Cernicharo, οι διαγωνιζόμενοι ετοίμασαν πιάτα με θαλασσινά, όπως λαβράκι και μύδια, ενώ για επιδόρπιο κλήθηκαν να φτιάξουν ένα ιαπωνικό cheesecake με φύκια.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχαν φανταστεί, με τα θαλασσινά να είναι οι κύριοι «ύποπτοι» για τη μαζική δηλητηρίαση.

Ως αποτέλεσμα λοιπόν, 44 από τους ανθρώπους που δοκίμασαν τα πιάτα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «El Pais», τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν εμετοί και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ένας από αυτούς μάλιστα, περιέγραψε τη δυσάρεστη εμπειρία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Σε ανάρτησή του έγραψε: «Ευχαριστώ MasterChef για τη χειρότερη γαστρονομική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου».

Μία άλλη γυναίκα, αποκάλυψε πως έχασε 5 κιλά, λόγω της γαστρεντερίτιδας, ενώ τόνισε πως χρειάστηκε ενέσεις από τους γιατρούς για να μπορέσει να συνέλθει και να σταματήσουν τα συμπτώματα.

Ο παραγωγός του προγράμματος, Shine Iberia εξέφρασε τη λύπη του για το ατυχές συμβάν και υποστήριξε πως είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό εδώ και 11 χρόνια, που προβάλλεται ο μαγειρικός διαγωνισμός.

«Πρόκειται για μια απολύτως εξαιρετική περίπτωση σε αυτά τα 11 χρόνια MasterChef στην Ισπανία, ένα πρόγραμμα, στο οποίο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η εγγύηση της διατροφικής φροντίδας των ατόμων που εμπλέκονται», ανέφερε.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας έχει ξεκινήσει έρευνες γύρω από τα αίτια της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, όμως προβλήθηκε στην ισπανική τηλεόραση χθες.