Κάποτε ήταν δύσκολο να βρεις έναν Ιταλό που να παραδεχόταν ότι εκτιμά την Τζόρτζια Μελόνι.

Ακόμη και όταν το κόμμα της «Αδέρφια της Ιταλίας» θριάμβευσε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο τρόμος ήταν τέτοιος που ορισμένοι από αυτούς που την ψήφισαν ντρέπονταν να το ομολογήσουν ανοιχτά.

Ένα χρόνο μετά, αυτό το πέπλο ντροπής έχει αυξηθεί. Η Μελόνι, η οποία αρχικά απεικονιζόταν ως το «αουτσάιντερ» που πάλεψε ενάντια στις πιθανότητες για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει μεταμορφωθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ευρώπης.

Ρωτήστε πολλούς Ιταλούς τι σκέφτονται για αυτήν τώρα, και οι αναφορές στους προηγούμενους δεσμούς της με τον νεοφασισμό ή οι εμπρηστικές δηλώσεις της απέναντι σε μετανάστες, LGBTQ+ άτομα ή οποιονδήποτε άλλον που βλάπτει το αυτοαποκαλούμενο χριστιανικό, πατριωτικό της όραμα για την Ιταλία.

«Έχει μαλακώσει με τον καιρό», είπε η Matilde Palazzo, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης στη Ρώμη. «Ναι, περιβάλλεται από μερικούς αμφισβητούμενους χαρακτήρες, αλλά οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει κάτι άλλο – μετά από χρόνια άχρηστων κυβερνήσεων βλέπουν κάποια σταθερότητα. Έχω ακόμη και αριστερούς πελάτες που μου λένε: «Συνολικά, μου αρέσει πολύ».

Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητά της ξεπερνά τα όρια της ακροδεξιάς βάσης της, η φαινομενική μεταμόρφωση της Μελόνι δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφήνοντας πολλούς να αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν ποια είναι πραγματικά.

Η Μελόνι είναι και με τους μεν και με τους δε

Η Μελόνι, 46 ετών, έχει υιοθετήσει έναν καθησυχαστικό, ρεαλιστικό τόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο. Υπήρξε αταλάντευτη στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, ενώ τοποθετείται ως υπέρμαχος μεγάλων συμφωνιών στην Αφρική, είτε πρόκειται για ενέργεια είτε για πιο αμφιλεγόμενα, θέματα όπως τη μετανάστευση.

Κάποτε θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μελόνι βρήκε νέους φίλους στον Τζο Μπάιντεν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Έχει δεθεί με τον Ρίσι Σούνακ, είναι σε πιο εγκάρδιες βάσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν και συχνά τη βλέπουν να συνεργάζεται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Μελόνι σφυρηλατεί βαθύτερες σχέσεις με τους ακροδεξιούς συμμάχους της στην Ευρώπη. Συγκέντρωσε το κόμμα Vox πριν από τις ισπανικές εκλογές τον Ιούλιο («ήρθε η ώρα για τους πατριώτες», είπε).

Την περασμένη εβδομάδα, συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό της και σύμμαχό της, Βίκτορ Όρμπαν, στη Βουδαπέστη, όπου μίλησε για την υπεράσπιση της «παραδοσιακής» οικογένειας και του Θεού για χάρη της ανθρωπότητας.

Στο εσωτερικό, ο κυβερνών συνασπισμός της Μελόνι έχει περικόψει τα επιδόματα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή ανέργους, έχει θεσπίσει σκληρούς κανόνες κατά των πλοίων διάσωσης ΜΚΟ και των ομόφυλων γονέων και επέκτεινε την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας για να ποινικοποιήσει τους Ιταλούς που αναζητούν τη συμφωνία στο εξωτερικό.

Η Luisa Rizzitelli, φεμινίστρια και LGBTQ+ ακτιβίστρια, είπε ότι η «αλλαγή προσώπου» της Μελόνι είχε παρασύρει τους ανθρώπους να ξεχάσουν το πιο ακραίο παρελθόν της.

«Έχει τον τρόπο να κάνει τα πράγματα πολύ έξυπνα, ακόμα κι αν παραμένει πιστή στα φυσικά της ένστικτα», είπε η Rizzitelli. «Αλλά ο αντίκτυπος των πολιτικών της είναι επικίνδυνος καθώς εξομαλύνει τα πράγματα.

Το στυλ της έχει αλλάξει τελείως, εμφανίζεται λιγότερο επιθετική και περισσότερο σαν μια κεντροδδεξιά – αυτό της δίνει τη δύναμη να επηρεάζει την κοινή γνώμη για πολιτικές που είναι πραγματικά επικίνδυνες».

Ο Σάντρο Γκόζι, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας, είπε ότι η Μελόνι ήρθε στην εξουσία με δύο σημαντικές «σωσίβιες λέμβους».

Η πρώτη ήταν μια δομή προϋπολογισμού που δημιουργήθηκε κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η οποία ηρεμούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τουλάχιστον για το 2023. Η δεύτερη ήταν η υποστήριξή της στην Ουκρανία, μια θέση που καθησύχασε τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Μελόνι πρέπει να κινηθεί προσεκτικά με τις Βρυξέλλες για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία θα λάβει τα δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την Covid εποχή. Η Ιταλία εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο του pot το 2020, παρά την έντονη αντίθεση από τα κράτη μέλη της βόρειας Ευρώπης.

Ο Γκόζι είπε: «Η Μελόνι είναι μια πολύ οξυδερκής πολιτικός, αλλά και πολύ περήφανη. Χρειάζεται αναγνώριση στη διεθνή σκηνή, αλλά ενεργεί σαν παγκόσμιος ηγέτης μόνο όταν πρέπει. Αυτό είναι παραθυράκι. Οποιαδήποτε άλλη φορά δείχνει ποια είναι πραγματικά – μια αυταρχική, πολύ ακροδεξιά ηγέτης».

Η Μελόνι είναι απόλυτη σε όλα

Γεννημένη στη Ρώμη το 1977, η Μελόνι χάραξε την πολιτική της πορεία από την παραδοσιακά αριστερή, εργατική συνοικία Garbatella, όπου σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη νεολαία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε το 1946 από επίμονους υποστηρικτές του Μπενίτο Μουσολίνι.

Έγραψε στη βιογραφία της, Io Sono Giorgia (I am Giorgia), ότι την τράβηξε ενστικτωδώς η ομάδα, όπου βρήκε την αλληλεγγύη σε μια στενά δεμένη, αν και περιθωριοποιημένη, κοινότητα μαχητών που συχνά απεικονίζονται ως κακοί ή βίαιοι και που αφιερώνουν όλο το χρόνο τους στην πολιτική αντί να πηγαίνουν για κλαμπ ή για ψώνια όπως οι συνομήλικοί τους.

Εκεί συνάντησε τον Nicola Procaccini, τώρα ευρωβουλευτή των «Αδερφών της Ιταλίας» και αναπληρωτή της στο Κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

«Ποτέ δεν έχω γνωρίσει κανέναν που μελετά τόσο σκληρά», είπε. «Εφαρμόζεται πλήρως σε όλα, υπάρχει πάντα μια αίσθηση σαν να είναι το βράδυ πριν από τις εξετάσεις. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της. Είναι ένα άτομο που έχει τα πόδια της γερά στο έδαφος. Ξεπερνά μια πρόκληση, αλλά έχει πάντα επίγνωση των μεγαλύτερων προκλήσεων που έρχονται».

Η Μελόνι ηγήθηκε αργότερα της πτέρυγας νεολαίας της Εθνικής Συμμαχίας, του κόμματος που προέκυψε από το MSI και συμμάχου στις τρεις κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δύο χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη ποτέ αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 2008 διορίστηκε υπουργός Νεολαίας στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι.

Η Μελόνι ίδρυσε τα «Αδέρφια της Ιταλίας» το 2012, μεταφέροντας το κόμμα από λιγότερο από 4% στις γενικές εκλογές του 2018 στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, με ποσοστό περίπου 30%.

Στο βιβλίο της, η Μελόνι περιέγραψε τον εαυτό της ως ένα οξύθυμο, αμυντικό παιδί, του οποίου η αποφασιστικότητα να αποκρούσει τους εχθρούς υποκινήθηκε από μια ομάδα αγοριών που δεν της επέτρεπαν να συμμετάσχει σε έναν αγώνα μπιτς βόλεϊ επειδή ήταν «πολύ χοντρή».

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που εντυπωσιάζει περισσότερο τον Procaccini για την ηγεσία της Meloni είναι «η δικαιοσύνη με την οποία αντιμετωπίζει τους αντιπάλους της». Ανέφερε τη σχεδόν «πατρική» φιγούρα που βρήκε στον Fausto Bertinotti, ο οποίος ηγήθηκε του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και ήταν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Procaccini είπε: «Με έμαθε ακόμη περισσότερα για την ικανότητα της Τζόρτζια να υπερβαίνει τους ιδεολογικούς φράχτες, να κάνει τον εαυτό της να εκτιμάται γι’ αυτό που είναι, ακόμη και από εκείνους των οποίων οι πολιτικές ιδέες είναι πολύ μακριά από τις δικές της».

Κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής της, η Μελόνι επαίνεσε ακόμη και έναν αριστερό αντίπαλο, τον Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργό και πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος (PD), ο οποίος τη συνόψισε ως «καλύτερη από το αναμενόμενο».

Φασιστικές συνιστώσες στο κόμμα της Μελόνι

Αλλά σε έναν απόηχο του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, ο Francesco Lollobrigida, υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας και γαμπρός της Μελόνι, κατηγορήθηκε για λευκή υπεροχή φέτος, όταν είπε ότι οι Ιταλοί κινδυνεύουν από «εθνοτική υποκατάσταση». Τα σχόλια έγιναν στο πλαίσιο μιας συζήτησης για τη μετανάστευση και τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην Ιταλία.

Ο Ignazio La Russa, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλίας, είναι συλλέκτης φασιστικών κειμηλίων, ενώ πλήθος άλλων στελεχών του κόμματος προέρχονται από την εποχή της Μελόνι ως μαχήτρια της νεολαίας του MSI. Το λογότυπο των «Αδερφών της Ιταλίας» περιλαμβάνει τη φασιστική τρίχρωμη φλόγα του MSI.

Οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση έχουν στοχοποιηθεί δικαστικά. Η Μελόνι δεν έχει δώσει σχεδόν καμία συνέντευξη Τύπου από τις αρχές Μαρτίου, μέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 94 ανθρώπων σε ναυάγιο στα ανοιχτά του Κούτρο της Καλαβρίας.

Η Eleonora Camilli, δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας μετανάστευσης, δήλωσε: «Η συνέντευξη Τύπου στο Κούτρο ήταν μια καταστροφή όσον αφορά την επικοινωνία, επειδή ήταν απροετοίμαστη για τις άμεσες ερωτήσεις από τοπικούς δημοσιογράφους. Βρέθηκε σε δίλημμα και δεν αντιμετώπισε τον «έτοιμο» πολιτικό για τον οποίο μιλούσαν όλοι».

Η Μελόνι ήρθε στην εξουσία δεσμευόμενη να «σταματήσει την εισβολή» των ανθρώπων μέσω ναυτικού αποκλεισμού στη Μεσόγειο. Αντίθετα, ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Είπε ότι δεν θα επέτρεπε στην Ιταλία να γίνει «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης» μετά την αύξηση των αφίξεων στο νότιο νησί της Λαμπεντούζα το περασμένο εβδομάδα.

Η Camilli είπε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερες από 127.000 αφίξεις – αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, δεν την ακούμε πια να βροντοφωνάζει για την «εισβολή». Αν οι πολιτικοί δεν μιλούν γι’ αυτό, οι άνθρωποι δεν το προσέχουν».

Η σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης οφείλεται, εν μέρει, στο ότι έχει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς και στο ότι η αντιπολίτευση είναι αδύναμη. Αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει στις δεσμεύσεις της για τη μετανάστευση. Η οικονομία επιβραδύνεται ενώ τίποτα, λένε οι επικριτές, δεν γίνεται για τη θέσπιση αλλαγών που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη. Υπάρχει βαθύς σκεπτικισμός στις Βρυξέλλες σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να δαπανήσει σωστά το μερίδιό της στο ταμείο ανάκαμψης του Covid.

Η κυβέρνηση δεν έχει σαφή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είναι από τις πιο ευάλωτες στην Ευρώπη στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η επιστροφή μιας σκληροπυρηνικής, εθνικιστικής στάσης;

Σε μια ομιλία του 2019 που στη συνέχεια έγινε viral, η Μελόνι ξέσπασε περιγράφοντας τον εαυτό της. «Είμαι η Τζώρτζια, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι Χριστιανή», φώναξε. «Δεν μπορείς να μου το πάρεις αυτό».

Καθώς η προσοχή στρέφεται στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, μπορεί κάλλιστα ο κόσμος να δει την επιστροφή αυτής της πολεμικής ρητορικής τους επόμενους μήνες. Η Μελόνι είναι πρόεδρος του ECR από το 2020, μια θέση που χρησιμοποίησε για να καλλιεργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα, ακόμα κι αν η ομάδα αποτελείται κυρίως από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

«Η Μελόνι παίζει μετριοπαθώς αλλά κλείνει το μάτι σε όσους δεν είναι καθόλου μετριοπαθείς», είπε η Alessandra Laterza, η ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου στο Tor Bella Monaca, μια φτωχή συνοικία στα περίχωρα της Ρώμης.

Η Laterza ζει υπό την προστασία της αστυνομίας αφού δέχθηκε έναν κατακλυσμό επιθετικών διαδικτυακών απειλών επειδή αρνήθηκε να πουλήσει το βιβλίο της Μελόνι.

«Η Μελόνι ποτέ δεν καταδίκασε αυτή τη συμπεριφορά», είπε. «Αυτός είναι ο φόβος… Ενώ οι συνοδοιπόροι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι ζητάει η Ευρώπη από εμάς, θα κάνουν εκστρατεία με τρόπο που να εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους να αναδείξουν το μίσος τους, και αυτό είναι που τους κάνει να αναπτυχθούν».

Ο Giubilei είπε ότι η κυβέρνηση της Μελόνι απολάμβανε μια μεγαλύτερη περίοδο του μέλιτος από το συνηθισμένο, αλλά αυτό «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Η δημοτικότητά της, ωστόσο, μπορεί επίσης να εξηγηθεί από την ευλάβεια των Ιταλών προς την εξουσία, είπε ο Tocci. «Το ιταλικό κατεστημένο είναι άστατο ως προς αυτό. Ερωτεύτηκε [τους πρώην πρωθυπουργούς] Ματέο Ρέντσι και Τζουζέπε Κόντε.

Επιπλέον, υπάρχει αυτή η πτυχή του «όλα είναι σχετικά στη ζωή» – οπότε σε σύγκριση με τους περισσότερους στην κυβέρνησή της, η Μελόνι είναι ο Αϊνστάιν».

Με πληροφορίες από τον Guardian