Τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ επιστράτευσε η Τζόρτζια Μελόνι για να τεθεί το μεταναστευτικό στην ημερήσια ατζέντα της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.

Με 47 ευρωπαίους ηγέτες να συναντώνται σήμερα και αύριο στη Γρανάδα, τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν ήταν πολύ συγκεκριμένα και αφορούσαν στην κλιματική αλλαγή, στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η Μελόνι φέρεται να πίεσε την οικοδέσποινα Ισπανία να μπει στην ατζέντα και το μεταναστευτικό, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Και λέμε σε πρώτη φάση γιατί μετά από επικοινωνία της με τον Ρίσι Σούνακ και πιέσεις που άσκησε και ο ίδιος, πέτυχαν να τεθεί το θέμα επί τάπητος, με τους δυο τους να προεδρεύουν σε ξεχωριστή ομάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει νέες διμερείς πρωτοβουλίες με το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία για την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και της επιχειρησιακής συνεργασίας.

Η δε Μελόνι «φωνάζει» εκ νέου για να την ακούσουν κι οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. μια και η Ιταλία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μετανάστευση αυτή την περίοδο.

«Τα επίπεδα παράνομης μετανάστευσης στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι τα υψηλότερα που ήταν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα, προωθούμενοι από λαθρέμπορους, η κατάσταση είναι τόσο ανήθικη όσο και μη βιώσιμη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις εγκληματικές συμμορίες να αποφασίζουν ποιος έρχεται στις ακτές της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά κι αυτό το διήμερο στη Γρανάδα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…

* Φωτογραφία: Getty Images