Μια παρατεταμένη απεργία των υπαλλήλων καθαριότητας στο Παρίσι, που διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, έχει δημιουργήσει ένα τόνο σκουπίδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Από αυτή τη μάχη, δεν θα βγει κανείς νικητής μάλλον.

Καταπώς φαίνεται, καμία πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω, ούτε ο Γάλλος πρόεδρος, δηλαδή, αλλά ούτε και οι υπάλληλοι καθαριότητας, με αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα τα σκουπίδια να συσσωρεύονται απειλώντας τη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή, περί τους 5.600 τόνους βρίσκονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, το οποίο επικαλείται το AFP.

Η εμβληματική αναθεώρηση των συντάξεων από τον Μακρόν έχει μπει στην τελική ευθεία, παρόλο που τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ο Γάλλος Πρόεδρος σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε πως κατανοεί τη δυσαρέσκεια αλλά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «πρέπει να γίνει».

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», πρόσθεσε ο Μακρόν, παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής.

Παρίσι

Το Παρίσι αντιμέτωπο με αρουραίους

Κι εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η γαλλική πρωτεύουσα. Δεν είναι μόνο η οσμή, δεν είναι μόνο η δημόσια υγεία, είναι και η πιθανή εμφάνιση των αρουραίων. Κι αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς η Πόλη του Φωτός είναι μία πόλη που έχει θέμα με τα τρωκτικά, με την εθνική ιατρική ακαδημία, μάλιστα, της Γαλλίας να εκδίδει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» εξαιτίας των αρουραίων και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Ήταν αναμενόμενο η κατάσταση να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς δήμαρχοι των διαμερισμάτων δήλωσαν ότι η απεργία απειλεί τη δημόσια υγεία, καλώντας την δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό να λάβει μέτρα. Έχει περάσει μία εβδομάδα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών και οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα κρατήσουν την απεργία μέχρι και αύριο σίγουρα, όπου και θα ψηφιστεί αν θα τη συνεχίσουν. 

Επί της ουσίας, οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν απόσυρση της μεταρρύθμισης η οποία αυξάνει κατά δύο χρόνια το όριο ηλικίας. Οι συλλέκτες απορριμμάτων και οι οδηγοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 57 χωρίς κανένα επίδομα, με το όριο να αλλάζει στα 59, αν περάσει η μεταρρύθμιση Μακρόν.