Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλισε την ψήφο 179 βουλευτών χάρη στην κρίσιμης σημασίας υποστήριξη των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτζντεμόν, με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μέτρο που έχει διχάσει την Ισπανία.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, που προτείνει ο Σάντσεθ, θα αμνηστεύσει περί τους 400 πολιτικούς και ακτιβιστές που διώκονται ποινικά για την εμπλοκή τους στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας, η οποία κορυφώθηκε το 2017 με ένα μη εγκεκριμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο.

Αλλά η προοπτική της αμνηστίας έχει προκαλέσει εντάσεις στην Ισπανία, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά του Σάντσεθ και του σχεδίου επί 12 συνεχόμενες ημέρες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους δέκα Ισπανούς διαφωνούν με την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών.

Τον Πέδρο Σάντσεθ στήριξαν 8 κόμματα του κοινοβούλιο. «Όχι» στον νέο πρωθυπουργό είπαν 171 βουλευτές που προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας.

Στο πρώτο του μήνυμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες τις ομάδες το Κοινοβουλίου που τον στήριξαν για να φτιάξει μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Σημείωσε πως οι 179 βουλευτές που τον ψήφισαν «και οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερους από 12,6 εκατομμύρια πολίτες», αποφάσισαν « να προχωρήσουν μπροστά και όχι πίσω». Έκλεισε το μήνυμά του στο Twitter/Χ με ένα «ευχαριστώ πολύ».

«Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός με τη στήριξη Σουμάρ και Πουτζντεμόν σε μια πλειοψηφία Φρανκενστάιν», σχολίασε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η δεξιά ισπανική εφημερίδα ABC.

Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κεντροαριστερού συνασπισμού θα γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Photo credits: GettyImages