Σε ηλικία 111 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ιταλία, Τρίπολι Τζιανίνι, πριν φύγει το 2023.

Ο υπέργηρος Ιταλός πέθανε στο σπίτι του στην Τσετσίνα, κοντά στο Λιβόρνο της Τοσκάνης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο στην Ευρώπη μετά τον Γάλλο Αντρέ Λούντιβιχ, που είναι κατά 75 μέρες μεγαλύτερός του.

Τα μυστικά της μακροζωίας του

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Istat, το 2023 υπήρχαν 22.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των εκατό ετών στη γείτονα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες.

Στο πάρτι γενεθλίων του τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα, αποκάλυψε τα μυστικά της μακροζωίας του: ελαφρά γεύματα πάντα συνοδεία κρασιού, απουσία άγχους, αποφυγή του καπνίσματος. Ενώ, όπως είπε, δεχόταν την κάθε μέρα που ξημέρωνε σαν δώρο.

Η Σαρδηνία έχει ταυτοποιηθεί ως μία από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με υψηλή συγκέντρωση αιωνόβιων. Στην Ιταλία, ωστόσο, η πόλη με τους περισσότερους ανθρώπους ηλικίας άνω 100 ετών είναι η Γένοβα.