H επικαιρότητα κινείται γύρω από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν χτυπήσει αλύπητα ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας και το βόρειο τμήμα της Φθιώτιδας. Κι έτσι πρέπει να γίνεται. Η γενική εικόνα, ωστόσο, που υπάρχει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, τόσο κοντά μας, όσο και πιο μακριά μας, δείχνει ότι οι καταρρακτώδεις βροχές, που φέρνουν τις εκτεταμένες πλημμύρες, δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα γειτονικές χώρες με την Ελλάδα, κράτη της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και η μακρινή Βραζιλία έχουν βιώσει φονικές πλημμύρες. Οι οποίες οφείλονται σε φαινόμενα που οι κατά τόπους μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν «ακραία».  Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας σε καλλιέργειες και περιουσίες, αλλά κυρίως έχουν πάρει ανθρώπινες ζωές.

Τουρκία: Βροχή ενός χρόνου σε δύο ημέρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην επαρχία Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές) έπεσαν 586 χιλιοστά βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο σε μόλις 48 ώρες. Αυτός ο όγκος βροχόπτωσης είναι συνηθισμένο να παρατηρείται στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου! Η συγκεκριμένη επαρχία βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης (ευρωπαϊκή Τουρκία), στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Συνολικά οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Οι πέντε εντοπίστηκαν σε χωριά της επαρχίας και οι τρεις στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης. Δύο από τους νεκρούς, μάλιστα, ήταν τουρίστες που διέμεναν σε μικρά ξύλινα σπίτια, τα οποία είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια καταμεσής του δάσους.

Βουλγαρία: Πλημμύρες στη Μαύρη Θάλασσα

Στην επίσης γειτονική μας Βουλγαρία οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι παραθαλάσσιες προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η ακραία κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και έχει καταφέρει τεράστιο πλήγμα στις υποδομές όχι μόνο των μεγάλων πόλεων, αλλά και των μικρών οικισμών που ζουν από τον τουρισμό.

Το χαρακτηριστικό της περιοχής ήταν ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν εντελώς ξαφνικά και μόλις σε λίγες ώρες ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της χώρας πλημμύρισε. Η μικρή παραλιακή πόλη του Τσάρεβο στην επαρχία του Πύργου (Μπουργκάς), η οποία επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία, κήρυξε ημέρα πένθους. Πρόκειται για μια πόλη σχεδόν 7.000 κατοίκων, η οποία σύμφωνα με τους τοπικούς ιθύνοντες καταστράφηκε ολοσχερώς και δύσκολα θα μπορεί να γίνει κατοικήσιμη στο άμεσο μέλλον. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Τέτοιες πλημμύρες είχε να βιώσει η περιοχή από το 1994.

Αλγερία: Θρήνος σε βορρά και νότο

Στην Αλγερία ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο εκτεταμένα μέτωπα πλημμυρών, όχι μόνο στα βορειοανατολικά ορεινά, αλλά ακόμα και στην περιοχή της Σαχάρας, στις νότιες επαρχίες! Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το κράτος ακόμα δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό, δεδομένου ότι η καταμέτρηση συνεχίζεται και ειδικά στις νότιες επαρχίες υπάρχουν πολλοί νομάδες, με τους οποίους η επικοινωνία είναι δύσκολη.

Οι καταστροφές πλέον στις γεωργικές καλλιέργειες να είναι ανυπολόγιστες. Πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες, ενώ και πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αναγκάζοντας αρκετούς ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν.

Οι ειδικοί εξηγούν μετά από μία περίοδο ακραίας ξηρασίας που αντιμέτωπισε η χώρα ειδικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η οποία ήδη είχε επηρεάσει τις γεωργικές καλλιέργειες, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις για τα δεδομένα της εποχής.

Γεωργία: Δύο νεκροί στο Γκούρι

Η τελευταία χρονικά χώρα που βίωσε την ακραία κακοκαιρία και θρήνησε θύματα είναι η Γεωργία, στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας συνεχίζονται σε πολλά χωριά στην περιοχή Γκούρι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον δέκα χωριά έχουν αποκλειστεί και οι κάτοικοί τους μένουν εγκλωβισμένοι.

Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνει και το καθεστώς της περιοχής. Πολύ κοντά βρίσκονται ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η επαρχία που συνορεύει στο βορρά (Νότια Οσετία) έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία και δεν επιτρέπει διέλευση από τα «σύνορά» της. Τον περασμένο μήνα, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη τουριστική ορεινή πόλη Σόβι από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν λόγω του λιώσιμου παγετώνων και των έντονων βροχοπτώσεων.

Ισπανία: Κόπηκε το Τολέδο

Η καταρρακτώδης βροχόπτωση που έπληξε μεγάλες περιοχές της Ισπανίας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πήρε τη ζωή τριών ανθρώπων και προκάλεσε χάος στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις επαρχίες του Τολέδο και της Μαδρίτης στο κέντρο της χώρας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην υδροδότηση της περιοχής. Περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι στα νότια της Μαδρίτης και του Τολέδο δεν έχουν πόσιμο νερό. Επίσης δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα ούτε οι οδικές, ούτε οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες μεταξύ των δύο πόλεων, που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 70 χλμ.

Βραζιλία: Εκατόμβη 31 νεκρών

Οι πιο εκτεταμένες καταστροφές καταγράφηκαν στην μακρινή Βραζιλία και συγκεκριμένα στο νότο της χώρας. Η πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ βίωσε ακραία καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις σχεδόν 270 χιλιοστών ανά τετραγωνικό μέτρο σε 24 ώρες. Ο κυβερνήτης της περιοχής υποστήριξε ότι η περιφέρεια αυτή βίωσε το χειρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της, καθώς περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι από 67 πόλεις της πολιτείας αυτής πλήττονται από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Τα θύματα που έχουν καταγραφεί επισήμως είναι 31, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί ο αριθμός να αυξηθεί, δεδομένου ότι οι δυνάμεις διάσωσης δεν έχουν προσεγγίσει ακόμα σε αρκετές περιοχές. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται μια γυναίκα που μεταφερόταν με ελικόπτερο αλλά έπεσε σε ποτάμι όταν έσπασε το καλώδιο στον οποίο κρεμόταν. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να σημειωθούν και άλλες καταστροφές στην περιοχή, καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις.