Στρατιωτικά φυσίγγια που βαφτίζονται κυνηγετικά, όπλα που κατασκευάζονται στη Ρωσία για αμερικάνικες σφαίρες, εταιρείες με ύποπτες σχέσεις και ακόμα πιο ύποπτες διαδρομές από τη Σλοβενία μέχρι το Κιργιστάν… Το Politico αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο μαύρης αγοράς πολεμοφοδίων, τα οποία παράγονται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Με λίγα χρόνια, αμερικάνικες σφαίρες σκοτώνουν Ουκρανούς στρατιώτες.

Το ρεπορτάζ είναι πολύ αναλυτικό και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να διασταυρωθούν από τον καθένα, δεδομένου ότι τα στοιχεία βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Το κύριο στοιχείο είναι η προμήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και κυρίως του σώματος των ελεύθερων σκοπευτών της Wagner, με σφαίρες για το ρωσικής κατασκευής όπλο Orsis T-5000, οι οποίες κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του Politico δείχνουν πως όχι μία, αλλά δύο ρωσικές εταιρείες, η Promtekhnologiya η Tetis,  έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια .0338 Lapua Magnum, που κατασκευάστηκαν από την Hornady, μία οικογενειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1949 με έδρα τη μικρή πόλη Γκραν Άιλαντ της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ.

Όπως αποδεικνύεται, αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός εξακολουθεί να φτάνει στη Ρωσία παρά την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο το 2022. Οι ανάγκες του πολέμου έχουν αποκαλύψει την έλλειψη ικανότητας της Ρωσίας να κατασκευάζει βλήματα υψηλών προδιαγραφών για ελεύθερους σκοπευτές.

Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ σκληρή διαδικασία εμπάργκο σε όπλα και πολεμοφόδια, η οποία δεσμεύει όλες τις δυτικές χώρες.

Politico: Οι κυνηγετικές σφαίρες που είναι στρατιωτικές

Το Politico αναφέρεται σε μια «δήλωση συμμόρφωσης», η οποία κατατέθηκε στο ρωσικό κρατικό μητρώο από την εταιρεία Promtekhnologiya στις 22/8/2022. Σε αυτήν η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδίαζε να προμηθευτεί μια παρτίδα 102.200 σφαίρες μολύβδου Hornady για τη συναρμολόγηση κυνηγετικών φυσιγγίων, που χρησιμοποιούνται σε «πολιτικά τυφέκια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η περιγραφή είναι, φυσικά, παραπλανητική.

Το .338 Lapua Magnum δεν είναι ένα κυνηγετικό φυσίγγιο, αλλά ένα βλήμα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ισχύος, που αναπτύχθηκε από δυτικούς στρατούς τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η εταιρεία Promtekhnologiya αρνήθηκε την υποβολή οποιασδήποτε τελωνειακής διασάφησης για την εισαγωγή πυρομαχικών. Ανέφερε ότι δεν είχε σχέση με την Hornady και ότι είχε την ικανότητα να κατασκευάζει δικά της πυρομαχικά. Επέμεινε, επίσης, ότι το τουφέκι Orsis και τα πυρομαχικά που κατασκευάζει η εταιρεία προορίζονται για κυνηγετικούς και αθλητικούς σκοπούς και διατίθενται ελεύθερα στην πολιτική αγορά, άρα δεν πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αν αποδειχτεί, πάντως, ότι υπήρξε αποστολή αμερικανικών πολεμοφοδίων (σφαίρες στη συγκεκριμένη περίπτωση) στη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση: Οι εγκληματικές ή εσκεμμένες παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ μπορεί να επιφέρουν κυρώσεις έως και 1 εκ. δολάρια ανά παράβαση, καθώς και φυλάκιση έως και 20 ετών.

Οι αστικές κυρώσεις μπορούν να φτάσουν το υψηλότερο είτε διπλάσιο της αξίας της υποκείμενης συναλλαγής είτε περίπου 350.000 δολάρια ανά παράβαση. Η περιγραφή πυρομαχικών στρατιωτικής ποιότητας ως κυνηγετικά ή αθλητικά ισοδυναμεί με ένα συνηθισμένο τέχνασμα αποφυγής στοχευμένων «έξυπνων» κυρώσεων.

Η άλλη ρωσική εταιρεία που φέρεται να έχει αγοράσει σφαίρες από τη Hornady είναι η Tetis, η οποία έχει αποκαλύψει δύο αποστολές από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η πιο πρόσφατη ήταν τον Απρίλιο για περισσότερες από 300.000 φυσλιθγγια. Αν και η Tetis δεν προσφέρει πυρομαχικά Hornady στον ιστότοπό της, διαφημίζεται ως διεθνής διανομέας για την RCBS, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού.

Όπως αποδείχτηκε, πάντως, από την έρευνα του Politico, τα πυρομαχικά Hornady ή τα εξαρτήματά τους είναι ελεύθερα διαθέσιμα στη Ρωσία, μαζί με άλλα ξένα στρατιωτικά εργαλεία υψηλής ποιότητας. Μπορούν να είναι διαθέσιμα μέσω ειδικών εφαρμογών που μπορεί κανείς να βρει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram.

Αυτή η ακμάζουσα μαύρη αγορά στις σφαίρες δείχνει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό του συγκρότημα μπορεί να παράγει καλά φορητά όπλα, όπως το τουφέκι Orsis αλλά δεν έχει την ικανότητα να παράγει την απαραίτητη  ποσότητα πυρομαχικών.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν αυτή η αγορά σε σφαίρες στέρευε, θα μπορούσε να επηρεάσει κατά πολύ την επιχειρησιακή ικανότητα αυτών των ειδικών τμημάτων του ρωσικού στρατού και των μισθοφόρων της Wagner.

Δεν είναι, βέβαια, η Hornady o αποκλειστικός προμηθευτής τέτοιων φυσιγγίων στη Ρωσία. Η Promtekhnologiya έχει υποβάλει τέσσερις δηλώσεις στο συγκεκριμένο μητρώο του ρωσικού κράτους, οι οποιες καλύπτουν αποστολές 460.000 μονάδων που περιγράφονται ως «φυσίγγια κυνηγιού Orsis», οι περισσότερες είναι τύπου .338 Lapua Magnum. Ως προμηθευτής αναφέρεται μια σλοβενική εταιρεία που ονομάζεται Valerian.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία κι εδρεύει σ’ ένα μικρό χωριό 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Λουμπλιάνα. Παρ’ ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας αρνούνται ότι έχουν δοσοληψίες με τη Ρωσία, έγγραφα αποδεικνύουν αποστολές «μεμονωμένων εξαρτημάτων» στο Κιργιστάν.

Το κράτος της Κεντρικής Ασίας είναι μία από τις χώρες που έχει υπόψη της η ΕΕ καθώς συζητά έναν επιπλέον γύρο κυρώσεων, που στοχεύουν τρίτες χώρες που είναι ύποπτες ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

** Πηγή: Politico.