Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη σήμερα το πρωί, η πριγκίπισσα Λεονόρ φαινόταν ήρεμη και συγκρατημένη παρά το ιστορικό βάρος της στιγμής που έγινε επίσημα η μελλοντική βασίλισσα της Ισπανίας. Σήμερα, στα 18α γενέθλιά της, η έφηβη ορκίστηκε πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να ενεργεί επίσημα ως αντιβασιλέας απουσία του πατέρα της, βασιλιά Φελίπε.

Όταν ανέβει στο θρόνο, η Λεονόρ θα είναι η πρώτη βασίλισσα της Ισπανίας εδώ και 150 χρόνια, αλλά ακόμη πιο σημαντικά θεωρείται ως μια φιγούρα που θα ολοκληρώσει το έργο του πατέρα της να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο που έπληξε τον παππού της, τον βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Η τελετή ορκωμοσίας της πριγκίπισσας Λεονόρ

Η αυτοπεποίθησή της αναμφίβολα βελτιώθηκε από την απομάκρυνση από την οικογένειά της στο οικοτροφείο – τον Ουαλό Χίπι Χόγκουαρτς – καθώς και από τη στρατιωτική εκπαίδευση και την πρώτη δημόσια ομιλία της σε ηλικία 13 ετών για τον εορτασμό της 40ης επετείου του ισπανικού συντάγματος. Καθώς ορκίστηκε πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα στο Κοινοβούλιο με την οικογένειά της και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να παρακολουθούν, η εμπειρία της πριγκίπισσας Λεονόρ στη δημόσια ομιλία ήταν ξεκάθαρη, με μια περήφανη και αταλάντευτη παράδοση. Έμοιαζε βασιλική με ένα λευκό κοστούμι, με τα μαλλιά της τραβηγμένα σε μια χαμηλή, κομψή αλογοουρά και το μακιγιάζ της ουδέτερο και συγκρατημένο.

Μετά την τελετή, η 18χρονη πριγκίπισσα φίλησε στο μάγουλο τη μητέρα της Βασίλισσα Λετίσια, 51 ετών, και τον πατέρα της, Βασιλιά Φελίπε, 55 ετών, στο μάγουλο, καθώς οι περήφανοι γονείς της κρατούσαν τα χέρια σε μια υποστηρικτική χειρονομία. Η νεαρή βασιλική γόνος έδειξε ότι είναι αφοσιωμένη στην ευθύνη της ως διάδοχος του θρόνου με μια υπεύθυνη παράδοση – αντανακλώντας μια ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στα Βραβεία Πριγκίπισσας των Αστούριας. Απευθυνόμενος σε ένα κοινό στο Οβιέδο, η νεαρή βασιλική διαβεβαίωσε τους καλεσμένους ότι παίρνει την ευθύνη της πολύ σοβαρά.

πριγκίπισσα Λεονόρ πριγκίπισσα της Ισπανίας
MADRID, SPAIN – OCTOBER 31: Crown Princess Leonor of Spain and Princess Sofia of Spain leave in a car after the ceremony of Crown Princess Leonor swearing allegiance to the Spanish constitution at the Spanish Parliament on the day of her 18th birthday on October 31, 2023 in Madrid, Spain. (Photo by Carlos Alvarez/Getty Images)

Μιλώντας στο πλήθος, με τους γονείς της, τη 16χρονη αδερφή της Ινφάντα Σοφία και άλλα μέλη της οικογένειας να παρακολουθούν, είπε ότι θα είναι «τιμή» να ορκιστεί το ισπανικό Σύνταγμα στα 18α γενέθλιά της.

Η βασίλισσα σε αναμονή πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω πολύ καλά και γνωρίζω ποιο είναι το καθήκον μου και τι συνεπάγονται οι ευθύνες μου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Ισπανίδα πριγκίπισσα συνέχισε επαινώντας τους νικητές του βραβείου Princesa de Asturias, Hola! έχουν αναφερθεί. Συγκεκριμένα, σημείωσε τα επιτεύγματα σταδιοδρομίας της τρεις φορές βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού Μέριλ Στριπ, η οποία τιμήθηκε στην τελετή.

Η συμμετοχή της Λεονόρ στη σημερινή τελετή ακολουθεί αρκετούς μήνες μετά την ενίσχυση του ρόλου της στο προσκήνιο καθώς οι γονείς της την προετοιμάζουν να γίνει μια μέρα βασίλισσα. Αυτή τη στιγμή η νεαρή βασιλική διανύει το πρώτο της έτος ενός τριετούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Γενική Στρατιωτική Ακαδημία της Σαραγόσα, η οποία είναι υποχρεωτική εκπαίδευση για έναν μελλοντικό μονάρχη – και ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, Βασιλιά Φελίπε. Καθώς εμφανίστηκε σε ένα κόκκινο χαλί σήμερα καθώς πήγαινε στην τελετή για τον εορτασμό των 18 χρόνων της, η Leonor έγνεψε στους θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας που είχαν συγκεντρωθεί για να της ευχηθούν χρόνια πολλά.

Εν τω μεταξύ, η κομψή μητέρα της Βασίλισσα Λετίσια, 51 ετών, έδειχνε κομψή όσο ποτέ με ένα βασιλικό μπλε φόρεμα, ενώ η Ινφάντα Σοφία επέλεξε ένα φόρεμα με φλοράλ σχέδια. Ο Βασιλιάς Φελίπε, ένας περήφανος πατέρας, ήταν αιχμηρός όπως πάντα με μια τέλεια προσαρμοσμένη στολή τριών κομματιών με ουρές.

Η τελετή Magna Carta σηματοδοτεί 37 χρόνια από τότε που ο πατέρας της Leonor, ο βασιλιάς Felipe, ορκίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1986 στο ίδιο Palacio de las Cortes de la Carrera de San Jerónimo. Ο όρκος που δόθηκε από τον Leonor ενώπιον του Cortes Generales διατηρεί τη Magna Carta ως διάδοχο του αρχηγού του κράτους.

Εκτός από τον όρκο της Λεονόρ στο ισπανικό Σύνταγμα, ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας σφύζει από γλεντζέδες σήμερα, η πόλη όπου γεννήθηκε η Λεονόρ και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Εθελοντές έχουν μοιράσει περισσότερες από 7.500 ισπανικές σημαίες σε όλη την πόλη για να κυματίσουν οι κάτοικοι σε ένδειξη εκτίμησης για τη Λεονόρ. Αργότερα μέσα στην ημέρα, μια τιμητική φρουρά της Δημοτικής Αστυνομίας, υπό την προεδρία του αντιδήμαρχου της Μαδρίτης, η οποία θα περιλαμβάνει τη Μοίρα Ιππικού και τη Μουσική Μπάντα της Δημοτικής Αστυνομίας, θα αναπτυχθεί στην Plaza de la Villa.

Ο José Luis Martínez-Almeida είπε: «Ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ισπανίας, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε ενεργά ώστε η Μαδρίτη να είναι και πάλι στο ίδιο επίπεδο και ότι αυτή η ιστορική τελετή είναι μια εύγλωττη εικόνα της πίστης και της στοργής που νιώθουμε εμείς οι κάτοικοι της Μαδρίτης για τη Βασιλική Οικογένεια γενικά και για την κυρία Λεονόρ ειδικότερα αυτή την ξεχωριστή μέρα της ζωής της.

«Είθε οι δρόμοι και τα μπαλκόνια μας να είναι διακοσμημένα με τα χρώματα της εθνικής σημαίας, «ένα σύμβολο που ενώνει όλους τους Ισπανούς», όπως υπενθύμισε ο Βασιλιάς στον πρόσφατο όρκο σημαίας της Πριγκίπισσας της Αστούριας στη Σαραγόσα».

Μετά τη Leonor στη σειρά διαδοχής είναι η αδελφή της, πριγκίπισσα Σοφία, δύο χρόνια νεότερή της. Η πριγκίπισσα έδωσε την πρώτη της δημόσια ομιλία το 2018 όταν ήταν μόλις 13 ετών για να τιμήσει την 40ή επέτειο του ισπανικού συντάγματος. Το 2019, εκφώνησε μια εντυπωσιακή ομιλία στα Βραβεία του Ιδρύματος Princess of Girona στη Βαρκελώνη σε τέσσερις γλώσσες – ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά και αραβικά. Εκτός από το ότι κληρονόμησε την εκλεπτυσμένη αίσθηση του στυλ της μητέρας της, φέρεται να έχει μάθει πώς να παίζει τένις, να πλέει, να κάνει γυμναστική και να παίζει βιολοντσέλο.

Η βασιλική γόνος έκανε την πρώτη της σόλο εμφάνιση χωρίς τη μητέρα και τον πατέρα της σε ηλικία 15 ετών, καθώς προήδρευσε στην 30ή επέτειο του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Μαδρίτη το 2021. Την υποδέχτηκαν η τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες, Λουίς Γκαρθία Μοντέρο, που κάθονταν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης.

Πηγή: DailyMail

credits: Getty Images