Σύμφωνα με τον δείκτη 2023 Global Talent Competitiveness Index της INSEAD, η Ελβετία φιγουράρει ξανά στην πρώτη θέση των χωρών που προσελκύουν τους περισσότερους ταλαντούχους νέους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβαίνει τα τελευταία δέκα συνεχόμενα χρόνια.

Τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, φαίνεται πως είναι οι ουσιαστικότεροι παράγοντες που την τοποθετούν στην υψηλότερη θέση, ενώ στη λίστα ακολουθεί η Σιγκαπούρη, χάρη στις μεθόδους προώθησης της τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ, στην τρίτη θέση και υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται ότι ακόμα φαντάζει ως η «χώρα των ευκαιριών».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ευρισκόμενη στην 39η θέση, κατατάσσεται χαμηλότερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., με τις Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία να την προσπερνούν στη βαθμολογία. Απέχει αρκετά ακόμη και από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η χώρα εξακολουθεί να δοκιμάζεται από το brain drain με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα 2009, αλλά τον αριθμό των απασχολούμενων να είναι μικρότερος κατά 300.000 σε σχέση με εκείνη τη χρονιά.

Η ετήσια έκθεση της INSEAD κατατάσσει συνολικά 134 χώρες στο πώς προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα στο έδαφός τους. Οι χώρες της πρώτης δεκάδας παραμένουν σταθερά ίδιες, με μικρές αλλαγές στην θέση κατάταξης, την τελευταία δεκαετία. Ελβετία και Σιγκαπούρη είναι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες, δύο χώρες στις οποίες τα «μυαλά» θεωρούν ότι έχουν τις καλύτερες προοπτικές καριέρας.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπούν ψηλά στη λίστα οι Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία, τις οποίες συναντάμε από την 4η έως την 7η θέση. 8η είναι η Αυστραλία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Σουηδία και Βρετανία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει μακριά από τους πρώτους. Φιγουράρει φέτος στην 40η έναντι 47ης θέσης πέρυσι. Η Ινδία είναι μόλις στην 103η θέση.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ως εμπόδιο

Αφενός οι γεωπολιτικ΄’ες εντάσεις, αφετέρου ο COVID, δημιούργησαν ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον για την παγκόσμια κυκλοφορία των ταλέντων, όπως παρατηρείται. Αν και στην μεταπανδημική περίοδο αναμενόταν ανάκαμψη πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές συγκρούσεις στάθηκαν εμπόδιο.