Η Ρωσία, ύστερα από την απόφαση σε σχέση με την απόσυρσή της, την Δευτέρα, από τη συμφωνία της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για χαλάρωση των κυρώσεων στις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, ανατρέπει, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, την σταθεροποίηση που είχε επέλθει στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και στην άμβλυνση των ελλείψεων σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Για «πισόπλατη μαχαιριά για τις παγκόσμιες τιμές επισιτιστικής ασφάλειας», όπως προειδοποίησε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας, κάνει λόγο το CNN, ενώ Ο Korir Sing’Oei, ο κύριος γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε σε tweet την Τρίτη πως η απόφαση «επηρεάζει δυσανάλογα» τις χώρες της Αφρικής που έχουν ήδη επηρεαστεί από την ξηρασία. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) από πλευράς της, επισημαίνει από τον Νοέμβριο ήδη, ότι η κατάρρευση της συμφωνίας θα «χτυπήσει περισσότερο όσους βρίσκονται στο χείλος της πείνας».

Η πρωτοβουλία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων από την Ουκρανία, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει αποστείλει περισσότερους από 725.000 τόνους για να υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.

Πριν τον πόλεμο, υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 10% των εξαγωγών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το The New York Times, o υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken τόνισε στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα: «Ελπίζω ότι κάθε χώρα το παρακολουθεί πολύ στενά. Θα δουν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την άρνηση τροφής σε ανθρώπους που έχουν απελπιστικά ανάγκη σε όλο τον κόσμο».

Οι επιπτώσεις της συμφωνίας στην Ευρώπη

Αδιαμφισβήτητα, η Ευρώπη δεν μένει ανεπηρέαστη από την διάλυση της συμφωνίας. Η πρωτοβουλία είχε επιτρέψει διεθνείς αποστολές καλαμποκιού, σιταριού, κριθαριού και άλλων προϊόντων από τρία καθορισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «σιτοβολώνας της Ευρώπης».

Σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή πρακτορεία, από την 1η Αυγούστου του 2022, πάνω από 1.000 πλοία έχουν μεταφέρει 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Το 40% των τόνων αυτών είχε προορισμό την Ευρώπη, ενώ μόλις το 12% την Αφρική.

Από την άλλη πλευρά, ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών StoneX, είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ρίχνει φθηνό σιτάρι στην παγκόσμια αγορά, «άρα δεν μας τελειώνει το σιτάρι αυτή τη στιγμή. Αυτή η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να μην προκαλεί παγκόσμια πείνα», είπε, «αλλά η συνεχής κλιμάκωση χωρίς λύση στον ορίζοντα σημαίνει ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται».