Κίνα εσείς; Ιαπωνία εμείς! Άμεσα αντέδρασε το Κίεβο στη συμβολική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. Μόλις μία ημέρα μετά το ταξίδι, κι ενώ ο Σι συνεχίζει να συνομιλεί με τον Πούτιν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι βρίσκεται στο δρόμο για να επισκεφτεί το Κίεβο και να συναντηθεί με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Σε επίπεδο συμβολισμού, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των G7, των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, σε δύο μήνες στη Χιροσίμα. Άλλωστε γι’ αυτό στην επίσημη ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Κισίντα θα μεταφέρει στον Ζελένσκι όχι μόνο τη στήριξη της χώρας του, αλλά και της G7 στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα είναι ο μοναδικός ηγέτης της G7 που δεν είχε επισκεφθεί το Κίεβο, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των Ουκρανών. Τελικά το αποφάσισε σε μια στιγμή που η Ουκρανία χρειάζεται στήριξη σε διπλωματικό επίπεδο, μετά τα όσα γίνονται στη Μόσχα.

Η Ιαπωνία έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη Δύση στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πρόσφατα, μάλιστα, ενέκρινε κι ένα γενναίο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 5,1 δις ευρώ για την Ουκρανία. Έχει ξεκαθαρίσει, όμως, εξαρχής ότι δεν μπορεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια. Το απαγορεύει το Σύνταγμά της, που ισχύει από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την υποχρεώνει να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ουκρανία που δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων. Και ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα ακριβώς την ημερομηνία που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή. Γι’ αυτό και παραμένει άγνωστο αν η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί κι απλά δεν ανακοινώθηκε (για να γίνει ρελάνς στις εντυπώσεις από την επίσκεψη Σι στη Μόσχα) ή τελικά ήταν κάτι που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή.