Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες σχετικά με το πόσο κακό προκαλούν τα social media στον ψυχισμό των νεών, και σχέδον όλες, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι όμως δεδομένο πως δεν πρόκειται να σταματήσουν να αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας. Μία ακόμα έρευνα έρχεται να προστεθεί, αυτή τη φορά από ερευνητές του Facebook, που διαπίστωσαν πως είναι επιβαβλές κυρίως στα έφηβα κορίτσια.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, το Instagram επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών. Συγκεκριμένα, «το 32% των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, η εφαρμογή τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε παρουσίασή τους. «Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους».

https://www.intronews.gr/5310-2-etaireia-15-ekat-epanaferei-ta-mamouth

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και κάτω, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια έφηβοι συνδέονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε μέρα, σε σύγκριση με πέντε εκατομμύρια εφήβους που συνδέονται στο Facebook. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ό,τι στο Facebook. Στο πλαίσιο αυτό, οι έφηβοι και οι νέοι είναι ζωτικής σημασίας για τα ετήσια έσοδα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επί του παρόντος το Facebook δεν έχει φέρει στη δημοσιότητα τα ευρήματα της συγκεκριμένων ερευνών. «Οι έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν ότι η χρήση εφαρμογών social media για τη σύνδεση με άλλους μπορεί να έχει οφέλη για την πνευματική υγεία», είχε πει ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο, τον Μάρτιο.