Ο καύσωνας Κλέων βρίσκεται προ των πυλών και εκτός από τις συστάσεις των ειδικών επιχειρούμε να βρούμε και τον ορθότερο τρόπο χρήσης του air condition σε, ώστε ο κλιματισμός να εξασφαλίζει οικονομικότερη κατά τον δυνατόν κατανάλωση ρεύματος και πιο φιλική παράλληλα συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

Βάσει των μελετών σε ενεργειακά μοντέλα που προσομοιώνουν τη μεταφορά θερμότητας και την απόδοση του συστήματος A/C, στόχος ήταν να ελεγχθεί πόσο ενεργοβόρο είναι να αφαιρούμε τη θερμότητα από το σπίτι μας, γεγονός που επηρεάζεται από την ποιότητα της μόνωσης του σπιτιού, το μέγεθος και τον τύπο του κλιματιστικού, αλλά και από την εξωτερική θερμοκρασία και την υγρασία.

Η λογική πως το να αφήσει κανείς το σπίτι να ζεσταθεί όση ώρα απουσιάζει και να βάλει το κλιματιστικό σε λειτουργία όσο βρίσκεται εντός αυτού μόνο, προφανώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το να λειτουργούσε διαρκώς. Οι μελέτες ωστόσο, επιμένουν πως αυτό, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Ενίοτε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και μεγαλύτερους λογαριασμούς. Αφήνοντας δηλαδή το σπίτι χωρίς κλιματισμό, μπορεί να το κάνει πολύ πιο ζεστό από ό,τι θα ήταν αν είχαμε ανοιχτό το aircondition και έτσι γίνεται πιο δύσκολο για τη μονάδα να μειώσει τη θερμοκρασία όταν επιστρέψουμε.

Καταναλώνοντας δε, περισσότερη ενέργεια, τόσο υψηλότερος είναι ο λογαριασμός ρεύματος. Αντί λοιπόν, να το κλείσουμε μπορούμε να «ανεβάσουμε» την θερμοκρασία κατά 5 με έξι βαθμούς και να το αφήσουμε ανοιχτό.

Οι επιστήμονες, τόνισαν ότι «τα σπίτια έχουν ένα όριο στο πόση θερμότητα μπορούν να αποθηκεύσουν. Και η ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται στο σπίτι, εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το κτίριο. Για παράδειγμα, εάν το σπίτι μας μπορεί να αποθηκεύσει μόνο 5 μονάδες θερμικής ενέργειας πριν έρθει σε ισορροπία με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, τότε στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε μόνο 5 μονάδες θερμότητας -το πολύ.

Καθώς το σπίτι θερμαίνεται, η διαδικασία μεταφοράς θερμότητας επιβραδύνεται και κάποια στιγμή φτάνει στη μηδενική μεταφορά θερμότητας – συμβαίνει όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι ίδια με την εξωτερική θερμοκρασία.

Το κλιματιστικό μας ψύχεται επίσης λιγότερο αποτελεσματικά, όταν έχει υπερβολική ζέστη. Επομένως αν το air condition μείνει ανενεργό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τη συνολική απόδοση του συστήματος όταν το θέσουμε σε λειτουργία».

Η απάντηση συνεπώς δεν είναι σαφής αναφορικά με την πιο συμφέρουσα λύση, ωστόσο βάσει των μελετών διατύπωσαν κάποιες προτάσεις, μετά τα πειράματα που έκαναν, σε σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων.

Στη μια περίπτωση έθεσαν ως σταθερή εσωτερική θερμοκρασία -για όλη την ημέρα- τους 24.4 βαθμούς Κελσίου.

Στη δεύτερη την άφησαν να πάει έως τους 31.6 βαθμούς Κελσίου (ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας, τις θερμότερες ώρες), σε λειτουργία οκτώ ωρών.

Στην τρίτη έβαλαν ως θερμοκρασία τους 31.6 βαθμούς, για ένα τετράωρο.

Διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση είναι μικρότερη, όταν το μηχάνημα δουλεύει όλη την ημέρα και ετήσια, μπορεί να δώσει εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξεως του 11%. Δεύτερη μικρότερη ήταν η κατανάλωση, στο σενάριο της οκτάωρης λειτουργίας.

«Ωστόσο, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να μειωθεί και εάν το σπίτι είναι καλύτερα μονωμένο, το A/C είναι πιο αποδοτικό ή υπάρχουν λιγότερες δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μηχανήματα: ένα κεντρικό air condition, μια αντλία θερμότητας κεντρικής πηγής αέρα και μία μονάδα αντλίας θερμότητας minisplit. Η τελευταία ήταν η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει περισσότερα έξοδα εγκατάστασης.