Μια εταιρεία στην Καλιφόρνια και μια ζυθοποιία, ως «απάντηση» στην ξηρασία, δημιούργησαν μπύρα φτιαγμένη από ανακυκλωμένο νερό λυμάτων. Η μπύρα Epic OneWater Brew, από την Epic Cleantec και την Devil’s Canyon Brewing Company, παρασκευάζεται από ανακυκλωμένο νερό το οποίο προέρχεται από πλυντήρια και νιπτήρες μπάνιου σε μια πολυκατοικία 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο. Στην πολυκατοικία, η Epic διαθέτει επιτόπου εξοπλισμό για τη συλλογή, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού για μη πόσιμο σκοπό.

Η μπύρα δεν θα είναι προς πώληση σύντομα καθώς οι εμπορικοί κανονισμοί για το ανακυκλωμένο πόσιμο νερό είναι αυστηροί. Στόχος της εταιρείας, ωστόσο, είναι να δείξει τις δυνατότητες της ανακύκλωσης του νερού.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό που θα αποτελούσε ένα ελκυστικό εργαλείο για να μιλήσουμε με τον κόσμο, να τον ενθουσιάσουμε, αλλά και να παρουσιάσουμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης του νερού», δήλωσε ο Άαρον Ταρτακόφσκι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic Cleantec.

Ο τύπος της μπύρας είναι Kölsch: «Θέλαμε να επιλέξουμε μια μπύρα που θα ήταν κάπως πιο καθολικά αρεστή σε σχέση με κάποιες από τις πιο Craft μπύρες, όπως μια IPA, που σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι».

Ο συντάκτης του Guardian που δοκίμασε το εν λόγω ποτό, το χαρακτήρισε «ευχάριστο και πόσιμο χωρίς κάποια επίγευση ντους η πλυντηρίου». Μάλιστα είπε πως «αν σερβιριζόταν σε μπαρ, δεν θα μάντευα ποτέ από πού προέρχεται».

«Η μετατροπή των λυμάτων σε πόσιμο νερό δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα, από τεχνολογικής άποψης […] Η πραγματική πρόκληση είναι απλώς να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πάντα σύμφωνοι, διότι στο τέλος της ημέρας, η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, με όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας. Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από το αν βρέχει ή όχι για να ξέρουμε αν θα έχουμε αρκετό νερό για τις κοινότητές μας είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.