Η ρυθμιστική Αρχή Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στην Ιταλία διέταξε, την Παρασκευή (31/03), την απαγόρευση του ChatGPT λόγω φερόμενων παραβιάσεων της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Politico», η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην Ιταλία δήλωσε ότι θα το εμποδίσει αμέσως και θα διερευνήσει την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, να επεξεργάζεται τα δεδομένα των Ιταλών χρηστών. Η εντολή είναι προσωρινή έως ότου η εταιρεία σεβαστεί τον νόμο-ορόσημο της Ε.Ε. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Ανησυχία για το ChatGPT όχι μόνο στην Ιταλία

Οι εκκλήσεις για την αναστολή νέων εκδόσεων του ChatGPT και τη διερεύνηση της εταιρείας OpenAI για μια σειρά από κινδύνους ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την κυβερνοασφάλεια και την παραπληροφόρηση αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Για παράδειγμα, ο Έλον Μασκ και δεκάδες ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν, αυτή την εβδομάδα, να διακοπούν οι ενημερώσεις του ChatGPT. Η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών BEUC κάλεσε, επίσης, την Πέμπτη (30/03), τις Αρχές της Ε.Ε. και τις εθνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητών προστασίας δεδομένων, να ερευνήσουν το ChatGPT.

Πάντως, η Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στην Ιταλία υποστήριξε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν διαθέτει νομική βάση που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων» του ChatGPT και η OpenAI επεξεργάζεται, επίσης, δεδομένα με ανακρίβεια.

Το ChatGPT έπεσε θύμα παραβίασης δεδομένων και εξέθεσε τις συνομιλίες και τις πληροφορίες πληρωμής των χρηστών της, κατά την περασμένη εβδομάδα, όπως σημείωσε η ιταλική Αρχή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η OpenAI δεν επαληθεύει την ηλικία των χρηστών και εκθέτει «τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις σε σύγκριση με τον βαθμό ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους».

Η OpenAI δεν έχει γραφείο στην Ε.Ε., αλλά ο αντιπρόσωπός της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχει προθεσμία 20 ημερών για να ανακοινώσει πώς σκοπεύει να συμμορφώσει το ChatGPT με τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ειδάλλως θα επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% των παγκόσμιων εσόδων της.

Photo credits: Shutterstock