Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν καθαρό ενεργειακό κέρδος σε μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης για δεύτερη φορά από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ, την Κυριακή, γεγονός που ίσως μακροπρόθεσμα συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.

Οι επιστήμονες στο εργαστήριο που εδρεύει στην Καλιφόρνια επανέλαβαν το επίτευγμα της σύντηξης στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) στις 30 Ιουλίου παράγοντας υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του εργαστηρίου.

Το Δεκέμβριο μια σειρά λέιζερ εκτόξευσε 2,05 μεγκατζάουλ ενέργειας σε έναν μικροσκοπικό κύλινδρο που συγκρατούσε ένα σφαιρίδιο κατεψυγμένου δευτερίου και τριτίου, βαρύτερες μορφές υδρογόνου, παράγοντας θερμοκρασίες και πιέσεις αρκετά έντονες ώστε να προκαλέσει τη σύντηξη των πυρήνων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση 3,15 μεγκατζάουλ ενέργειας. Μάλιστα, το πείραμα πέτυχε ανάφλεξη, μία κατάσταση όπου η αντίδραση σύντηξης αυτο-συντηρείται.

Παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να αναλύεται, το Υπουργείο Ενέργειας το χαρακτήρισε «μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη εδώ και δεκαετίες που θα ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο στην εθνική άμυνα και το μέλλον της καθαρής ισχύος».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για περίπου έναν αιώνα ότι η σύντηξη τροφοδοτεί τον ήλιο και έχουν επιδιώξει την ανάπτυξη της σύντηξης στη Γη για δεκαετίες. Πρόκειται για εξέλιξη δυνητικά χρήσιμη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αφού θα μείωνε την ενεργειακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εάν οι εταιρείες μπορέσουν να κλιμακώσουν την τεχνολογία σε εμπορικό επίπεδο τις επόμενες δεκαετίες.