Την παραγωγή μιας πατάτας ανθεκτικής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μελετά μια διεθνής ερευνητική ομάδα, που απαρτίζεται από Καναδούς, Αμερικανούς και Περουβιανούς επιστήμονες.

Αναπτύσσουν εργαστηριακά ένα «σούπερ» πανγονιδίωμα για να εντοπίσει τα γενετικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μίας ανθεκτικής καλλιέργειας, δημιουργώντας μια αλληλουχία σχεδόν 300 ποικιλιών πατάτας και των άγριων συγγενών τους.

Στόχος είναι η εύρεση της μεθόδου για την ανάπτυξη μιας πιο θρεπτικής και ανθεκτικής στις ασθένειες και τις υψηλές θερμοκρασίες πατάτα. Το γονιδίωμα περιέχει το πλήρες σύνολο των γενετικών οδηγιών ενός οργανισμού, γνωστό ως αλληλουχία DNA, που αποσκοπεί στο να καταγράψει την πλήρη γενετική ποικιλομορφία εντός ενός είδους, ενώ το «σούπερ» πανγονιδίωμα περιλαμβάνει πολλά είδη.

Παγκοσμίως άλλωστε, η πατάτα συνιστά ουσιαστική πηγή τροφής για πολλούς ανθρώπους, καθώς κατατάσσεται αμέσως μετά το ρύζι και το σιτάρι στα προϊόντα που επιλέγονται για ποικίλους λόγους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστές για να αναλύσουν στοιχεία από δημόσιες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών γονιδίων στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Περού, θεωρώντας ότι αυτό το «σούπερ» πανγονιδίωμα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξελικτική ιστορία της πατάτας. Θα βοηθούσε δε, στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που μπορούν να στοχευθούν είτε μέσω παραδοσιακών μεθόδων αναπαραγωγής είτε μέσω της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».