Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι κάτι το ελεγχόμενο αυτή τη στιγμή, μπορεί οι εταιρείες που αναπτύσσουν μοντέλα να βάζουν δικλείδες ασφαλείας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δηλαδή Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp, που στα τελευταία 11-12 χρόνια έχουν κάνει τόσες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου και στην ασφάλεια, που δεν τις πήραμε χαμπάρι και εκθέτουν προσωπικά μας δεδομένα, επειδή δεν μπήκαμε στη διαδικασία να το απαγορεύσουμε.

Κι αν στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των προτιμήσεων μας για εμπορικούς λόγους το διακύβευμα δεν είναι τόσο σπουδαίο, αφού αρκετούς από εμάς μας εξυπηρετεί να μας εμφανίζονται πράγματα που αναζητάμε, σε μορφή διαφήμισης, όταν πρόκειται για προσωπικό μας υλικό και Τεχνητή Νοημοσύνη, δε μπορεί να υπάρξει ωχαδερφισμός απέναντι στη Meta.

Με τη νέα αλλαγή στην πολιτική απορρήτου που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, η Meta θα έχει την ελευθερία να παίρνει φωτογραφίες σου και αναρτήσεις σου, πράγματα που έχεις κάνει και έχεις γράψει, και θα τροφοδοτεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης με αυτά, ώστε να τα εκπαιδεύσει και να μπορούν σταδιακά να λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς εντολή μέσω αλγορίθμου.

Τα βήματα για να πεις Stop στη Meta

Τι μπορεί να πάει στραβά; Πολλά. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και κενά ασφαλείας στη Meta, με αποτέλεσμα στοιχεία χρηστών να έχουν εκτεθεί σε χάκερ. Κι έτσι, μπορεί μια μέρα να ξυπνήσεις και να δεις το πρόσωπό σου σε υλικό ποινικά κολάσιμο και να βρεθείς κατηγορούμεν@ και στιγματισμέν@ για κάτι που δεν έχεις κάνει.

Μόνο έτσι: Πώς θα απαγορεύσεις στη Meta να πάρει τις φωτογραφίες σου σε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης

Πώς μπορείς να το αποτρέψεις, να το απαγορεύσεις αυτό; Είναι απλό. Πας στα προφίλ που διαθέτεις σε Facebook και Instagram στη μπάρα που έχει τις ρυθμίσεις, τις προσωπικές πληροφορίες και βρίσκεις εκεί που λέει About You, αν το έχεις στα αγγλικά, ή Πληροφορίες – βρίσκεται τελευταίο, κάτω από την Βοήθεια/Help και την Κατάσταση Λογαριασμού.

Πατάς εκεί, σου βγάζει διάφορες επιλογές, πατάς στη δεύτερη που λέει Πολιτική Απορρήτου και μόλις μπεις εκεί, πρώτο πρώτο σου λέει για τη μετάβαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη της Meta και το πώς θα λειτουργεί. Κάποιες φράσεις είναι με μπλε χρώμα. Η δεύτερη είναι η σημαντική διότι λέει «Δικαίωμά σας να εναντιωθείτε» ή «right to object» στα αγγλικά. Πατάτε πάνω σε αυτό και σας βγάζει μια φόρμα, όπου σας ζητάει τον λόγο που δεν επιτρέπετε τη χρήση των φωτογραφιών και αναρτήσεων σας. Συμπληρώνετε αυτό που θέλετε και μέσα σε λίγες ώρες θα λάβετε mail όπου η εταιρεία θα σας ενημερώνει πως θα συμμορφωθεί με την απαίτησή σας.

Κάποιοι έβγαλαν ειδικό sticker για να το κάνεις στόρι στο Instagram, όπου δηλώνεις ρητά την απαγόρευση, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αρκεί. Το πιο σίγουρο είναι αυτό που σας περιγράφουμε.