Το γιγάντιο κρανίο ενός Πλειόσαυρου ανακαλύφθηκε στους βράχους της ακτής Jurassic του Ντόρσετ.

Το πλάσμα είχε ένα τεράστιο σαγόνι ύψους 2 μέτρων γεμάτο από τεράστια δόντια που έμοιαζαν με στιλέτα. Το κρανίο που βρήκαν είναι «σχεδόν άθικτο» μετά από τόσα χρόνια.

Οι ειδικοί στα απολιθώματα πιστεύουν ότι αυτός ο πλειόσαυρος είναι ένα εντελώς νέο είδος και εργάζονται σε μια μυστική τοποθεσία για να προσπαθήσουν να ανασκάψουν το κρανίο και να αποκαλύψουν τι μυστικά μπορεί να κρύβει.

Oι πλειόσαυροι ήταν γιγαντιαία θαλάσσια ερπετά που κυριαρχούσαν στα βάθη των ωκεανών. Κολυμπούσαν με τη βοήθεια τεράστιων πτερυγίων- είχαν δύο στο εμπρόσθιο μέρος του σώματός τους και δύο στο οπίσθιο, με αποτέλεσμα να αποκτούν μεγάλη επιτάχυνση όταν επιτίθεντο στα θύματά τους.

Το επίμηκες κεφάλι τους είχε σαγόνια με δόντια που μπορούσαν να θρυμματίζουν κόκαλα με ευκολία πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του περίφημου Τυραννόσαυρου Ρεξ.

Το κρανίο θα παρουσιαστεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα του David Attenborough στο BBC One την Πρωτοχρονιά.

Πλειόσαυρος
(Photo credits: Chris Ison/PA Images via Getty Images)

Προηγούμενες ανακαλύψεις οδήγησαν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είχαν κοντό λαιμό και τεράστια, κροκοδειλοειδή κεφάλια που περιείχαν απίστευτα ισχυρά σαγόνια και ένα σύνολο τεράστιων, κοφτερών δοντιών.

Χρησιμοποιώντας τέσσερα άκρα που έμοιαζαν με κουπιά για να κινούν το ογκώδες σώμα τους μέσα στο νερό, μπορούσαν εύκολα να κυνηγήσουν θηράματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων πλειόσαυρων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια αρπακτικά της Ιουρασικής Περιόδου που έγιναν ποτέ γνωστά.

Έφταναν συνήθως τα 12-13 μέτρα σε μήκος και βάρος 30-40 τόνους αν και υπάρχουν δείγματα που δείχνουν ότι ορισμένα είδη ίσως έφταναν μήκος 18-25 μέτρα και σε βάρος τους 70-150 τόνους.

Τα κρανία πλειόσαυρων έχουν βρεθεί και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου στην ακτή του Ντόρσετ το 2009, αλλά ήταν σε πολλά κομμάτια.

Με την πάροδο του χρόνου οι ειδικοί κατάφεραν να το καθαρίσουν και να το συναρμολογήσουν, ώστε να μπορέσει να εκτεθεί.

Η παλαιοβιολόγος καθηγήτρια Emily Rayfield έχει ήδη εξετάσει τα μεγάλα κυκλικά ανοίγματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Τεράστια δύναμη στα σαγόνια

Η δύναμη που είχαν τα σαγόνια του υπολογίζεται ότι έφθανε τα 15.000 κιλά, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου ζώου ζει σήμερα στη Γη, ακόμα και του κροκόδειλου ή του μεγάλου αλιγάτορα. Μάλιστα, το δάγκωμα του πλειόσαυρου εκτιμάται πως ήταν από 2 έως 4 φορές ισχυρότερο από εκείνο του Τυραννόσαυρου Ρεξ.

Οι πλειόσαυροι τρέφονταν με ψάρια, με ζώα που έμοιαζαν με κεφαλόποδα και με άλλα θαλάσσια ερπετά όπως τους μικρότερους σε μέγεθος πλεισιόσαυρους, οι οποίοι είχαν μακρύ λεπτό λαιμό. Επίσης τρέφονταν και με ιχθυόσαυρους που έμοιαζαν με τα σημερινά δελφίνια. Στο νησί όπου βρέθηκαν τα οστά του τεράστιου πλειόσαυρου, εντοπίστηκαν και τμήματα οστών των ζώων με τα οποία τρεφόταν.

Πηγή φωτογραφιών: Getty Images