Dubai, Qatar, Miami…Είναι μερικές μόνο περιοχές του κόσμου που διαθέτουν νησιά, εξ ολοκλήρου δημιουργημένα από τον άνθρωπο.

Όλοι μας έχουμε φανταστεί το ιδανικό μέρος για να ζει κανείς και σίγουρα, οι περισσότεροι έχουμε κάποιο νησί στο μυαλό μας. Έναν παράδεισο, μακριά από την βουή της πόλης, όπου μπορούμε να καθόμαστε όλη μέρα στην παραλία, αγναντεύοντας τα τιρκουάζ νερά του και νιώθοντας το θαλασσινό αεράκι να μας χαϊδεύει το πρόσωπο.

Στην παγκόσμια ιστορία, οι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν γη μέσα σε λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς στα οποία θα μπορούσαν να κατοικήσουν. Όμως ο 21ος αιώνας έφερε ένα νέο όραμα.

Ζούμε στην εποχή των τεχνητών νησιών, σύμφωνα με τον κοινωνικό γεωγράφο Alastair Bonnett του Πανεπιστημίου του Newcastle,

Καινούργια νησιά δημιουργούνται μαζικά και με ευρύτητα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Η νέα γενιά τεχνητών νησιών, είναι πιο τολμηρή, πιο εντυπωσιακή και ενδεχομένως πιο καταστροφική από οτιδήποτε δημιούργησαν στο παρελθόν οι πρόγονοι μας.

Ο γεωγράφος, επισκέφτηκε τεχνητά νησιά σε όλον τον κόσμο, ερευνώντας την ποικιλία των κατασκευών τους. Γιγαντιαία αρχιπελάγη που δημιουργήθηκαν χύνοντας εκατομμύρια τόνους άμμου στον ωκεανό.

Παρότι κάποιες τεχνητές κατασκευές έχουν ενσωματωθεί με τη φύση, η όλη διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Συνήθως, υπάρχει ελάχιστη ζωή στα νερά που περικλύουν αυτά τα τεχνητά νησιά. Τις περισσότερες φορές, οι περιοχές γύρω από αυτά τα νησιά είναι dead zones. 

Το να καταφέρεις να τους δώσεις ζωή, χρειάζεται σκληρή δουλειά.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τεχνητών νησιών, αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών και παρά τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον, είναι αναμφίβολα όμορφα:

Το μαργαριτάρι της Doha

Το τεχνητό νησί Pearl (μαργαριτάρι), καλύπτει 400 εκτάρια ιδιωτικής γης και βρίσκεται στην Doha στο Qatar.

Θεωρείται από τα ομορφότερα τεχνητά νησιά στον κόσμο και περιλαμβάνει ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, μαρίνες και εμπορικούς δρόμους. Εδώ, μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου σε ακριβά καταστήματα και να απολαύσεις τη βόλτα σου στην όμορφη μαρίνα γεμάτη με πολυεθνικές αλυσίδες καφέ και εστιατόρια.

τεχνητό νησί

Τα πλωτά νησιά Uros στο Περού

Τα πλωτά νησιά Uros, θα τα βρεις 4000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη λίμνη Titicaca λίγο πιο έξω από την πόλη Puno.

Οι κάτοικοι τους, που ζούσαν με τους Ίνκας, ακολουθούσαν πάντα μια πολύ λιτή αλλά όμορφη ζωή.

Δημιούργησαν τα τεχνητά νησιά για προστασία, στα σημεία που θα μπορούσαν να εντοπιστούν εύκολα.

τεχνητά νησιά

Το νησί του Δούναβη στη Βιέννη

Το Donauinsel (το νησί του Δούναβη) είναι ένα μακρόστενο νησί στο κέντρο της Βιέννης, που βρίσκεται μεταξύ του Δούναβη και του νέου Δούναβη.

Το μήκος του είναι 21.1 χλμ. αλλά το πλάτος του μόλις 70-120 μέτρα.

Το νησί στεγάζει κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια και δημοφιλή μουσικά φεστιβάλ, που δεν είναι μόνο αγαπημένο μέρος των ντόπιων αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία για τους επισκέπτες.

τεχνητά νησιά

Το Μαϊάμι ως μια άλλη Βενετία

Τα νησιά της Βενετίας, αποτελούν κομμάτι των τεχνητών νησιών που βρίσκονται στην παραλία του Μαϊάμι. Τα έξι νησιά, είναι τα Biscayne, San Marco, De Lido, San Marino, Belle-Isle and Rivo Alto.

Καθένα από τα έξι βενετικά νησιά, διαθέτουν σπίτια ποικίλα σε αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, στην παραλιακή περιοχή τους αλλά και πιο κεντρικά. Από παραδοσιακά μέχρι σύγχρονα, αυτά τα σπίτια έχουν τοποθετηθεί με υπέροχο τρόπο κατά μήκος των νησιών.

Η πιο κοντινή γειτονιά στα νησιά, προσφέρει γαλλική αγορά, fine dine εστιατόρια, βραβευμένα καταστήματα και μια μεγάλη αγορά.

τεχνητά νησιά

Τα νησιά του Κόσμου στο Ντουμπάι, είναι ουσιαστικά ένα μόνο νησί

Στα νησιά του κόσμου, περιλαμβάνεται ένα νησί που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, σε μια βιομηχανική περιοχή ενός συγκροτήματος πολλών μικρών νησίδων.

Χαρακτηρίζεται από αμμώδεις παραλίες που καταλήγουν σε ρηχά νερά στην ευρύτερη περιοχή του Ντουμπάι.

Να αναφέρουμε πως θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα νησιά του κόσμου.

τεχνητά νησιά

Αναμφίβολα μιλάμε για εντυπωσιακά δημιουργήματα που αποτελούν τεράστιο τουριστικό πόλο έλξης. Παρόλα αυτά, το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί ο Άνθρωπος έχει την ανάγκη να δημιουργεί τεχνητά νησιά, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη επίγειοι παράδεισοι;

Πηγή: Weetas