Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας και να θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, αν ανταποκριθεί στις δυνατότητές της, ισχυρίστηκε η Goldman Sachs.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που κοινοποιήθηκαν σε έκθεση που δημοσίευσε η επενδυτική τράπεζα την Κυριακή. Η τεχνολογία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ανεξάρτητα νέο υλικό, αντιπροσωπεύει «μια σημαντική πρόοδο με δυνητικά μεγάλες μακροοικονομικές επιπτώσεις», υποστήριξε η Goldman Sachs.

Περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εκτίθενται σε «κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης τεχνητής νοημοσύνης», ενώ η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το ένα τέταρτο των τρεχουσών θέσεων εργασίας.

«Παρά τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η ικανότητά της να δημιουργεί περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από την παραγωγή που δημιουργείται από τον άνθρωπο και να καταρρίπτει τα εμπόδια επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών αντανακλά μια σημαντική πρόοδο με δυνητικά μεγάλες μακροοικονομικές επιπτώσεις», δήλωσε η Goldman Sachs.