Αφού η Ιαπωνέζα συγραφέας Rie Kudan κέρδισε ένα από τα πιο διάσημα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας της, παραδέχτηκε ότι είχε βοήθεια από μια ασυνήθιστη πηγή που οναμάζεται ChatGPT. «Σκοπεύω να συνεχίσω να επωφελούμαι από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφή των μυθιστορήσεών μου, αφήνοντας τη δημιουργικότητά μου να εκφραστεί στο έπακρο», είπε η 33χρονη συγγραφέας, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Akutagawa για το καλύτερο έργο μυθοπλασίας.

Στη συνέχεια, η ίδια επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι περίπου το 5% του βιβλίου της «The Tokyo Tower of Sympathy», το οποίο επαινέθηκε από τα μέλη της επιτροπής ως «πρακτικά άψογο», δημιουργήθηκε λέξη προς λέξη από την τεχνητή νοημοσύνη. Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται στα διλήμματα ενός αρχιτέκτονα που έχει επιφορτιστεί με το να χτίσει μια άνετη πολυώροφη φυλακή στο Τόκιο.

Η Kudan είπε επίσης ότι θα συμβουλευόταν το ChatGPT για προβλήματα που ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πει σε κανέναν. Η συγγραφέας δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη, σε μια εποχή όπου πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η ζωή τους απειλείται από την τεχνολογία. Πέρυσι, ο φωτογράφος Boris Eldagsen με έδρα το Βερολίνο αποσύρθηκε από τα Sony World Photography Awards αφού αποκάλυψε ότι η νικητήρια συμμετοχή του στην κατηγορία δημιουργικών φωτογραφιών δημιουργήθηκε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Συγγραφέας και μέλος της επιτροπής των βραβείων δήλωσε ότι η επιτροπή δεν είδε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την Kudan ως πρόβλημα. «Φαίνεται ότι το βραβευμένο έργο της Rie Kudan γράφτηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αλλά αυτό δεν είναι κατά βάση κακό. Θα υπάρξουν προβλήματα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το «Tokyo Sympathy Tower», είπε.

Κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη δημιουργική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την Kudan. Πολλοί ήταν αυτοί ωστόσο που χαρακτήρισαν τη δουλειά της ως ασέβεια προς άλλους συγγραφείς που διεκπεραίωσαν το συγγραφικό τους έργο χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Πηγή: CNN.COM