Η Κίνα δήλωσε ότι θα «αντιταχθεί σθεναρά» σε οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση του TikTok, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (24/03), απαντώντας άμεσα στις απαιτήσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για πώληση του μεριδίου των Κινέζων ιδιοκτητών, ειδάλλως η εφαρμογή ενδέχεται να μπλοκαριστεί στις ΗΠΑ.

Αυτή η δήλωση έγινε, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου, κατέθεσε ενώπιον των αμερικανών νομοθέτων εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου για τους δεσμούς της εφαρμογής με το Πεκίνο, όπως αναφέρει το CNN.

«Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε πιθανή αναγκαστική πώληση του TikTok»

Το Υπουργείο Εμπορίο της Κίνας δήλωσε, την Πέμπτη (23/03), ότι μια αναγκαστική πώληση του TikTok θα «έβλαπτε σοβαρά» την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών στις ΗΠΑ. «Εάν τα νέα για αναγκαστική πώληση είναι αληθινά, η Κίνα θα αντιταχθεί σθεναρά σε αυτά», δήλωσε η Σου Τζουετίνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα χρειαζόταν έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση».

«Η πώληση ή η εκποίηση του TikTok περιλαμβάνει εξαγωγή τεχνολογίας και οι διαδικασίες διοικητικής αδειοδότησης πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τους κινεζικούς νόμους και κανονισμούς», δήλωσε η ίδια, συμπληρώνοντας: «Η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει απόφαση σύμφωνα με τον νόμο».

Προηγουμένως, το Πεκίνο δεν είχε τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με μια πιθανή αναγκαστική πώληση. Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 2020, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να προστατεύσει την κινεζική τεχνολογία, δημιουργώντας έναν κατάλογο τεχνολογιών που περιορίζονται για εξαγωγές, όπως ο αλγόριθμος του TikTok.

Τι κατέθεσε ο CEO του TikTok στο αμερικανικό Κογκρέσο

Επισημαίνεται ότι, την Πέμπτη (23/03), ο Σου Ζι Τσου, στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των νομοθέτων σχετικά με την εταιρεία και τη μητρική της, την Bytedance, με έδρα το Πεκίνο.

Παρ’ όλα αυτά, οι νομοθέτες τον διέκοπταν συχνά και έκαναν λόγο υπεκφυγές. Έπειτα από περισσότερες από πέντε ώρες κατάθεσης, οι νομοθέτες εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με τις προσπάθειες της εταιρείας του να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ και να αμβλύνει τις ανησυχίες για τους δεσμούς της με την Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες εκκλήσεις από την Ουάσινγκτον να απαγορεύσει το TikTok εάν η εταιρεία δεν αποσχιστεί από την κινεζική μητρική της, όπως δήλωσαν αναλυτές.

Πάντως, τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι πρότειναν την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την πώληση αλγόριθμων που βασίζονται σε περιεχόμενο σε ξένους αγοραστές. Οι αλγόριθμοι του TikTok, οι οποίοι κρατούν τους χρήστες «κολλημένους» στην εφαρμογή, θεωρείται ότι αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας του. Οι αλγόριθμοι αυτοί προτείνουν περιεχόμενο, με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών, προωθώντας τους έτσι βίντεο που πραγματικά τους αρέσουν και θέλουν να παρακολουθήσουν.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές πρόσθεσαν για πρώτη φορά τους αλγόριθμους στον κατάλογο των τεχνολογιών, που υπόκεινται σε περιορισμούς τον Αύγουστο του 2020, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok εάν δεν πωληθεί. Αναλυτές και νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν, όμως, ότι το Πεκίνο μπορεί τελικά να προτιμήσει το TikTok να εγκαταλείψει την αγορά των ΗΠΑ παρά να παραδώσει τον αλγόριθμό του.

Photo credits: Shutterstock