Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να αποεπενδύσουν από την εταιρεία, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Εάν δεν συμφωνήσουν, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τελευταία κυβερνητική ενέργεια κατά της εφαρμογής, η οποία ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο, καθώς και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη κινεζικών, σύμφωνα με τη «The Washington Post». Επίσης, κατά τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στο TikTok, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών τους ή για να διαδοθεί προπαγάνδα υπέρ της Κίνας.

Οι απαγορεύσεις αυτές, όμως, έχουν προσκρούσει σε ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου, καθώς και στην αντίθεση της κινεζικής κυβέρνησης. Η ByteDance έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ελέγχεται από κάποια κυβερνητική οντότητα, επισημαίνοντας την ίδρυσή της από επιχειρηματίες και τη χρηματοδότησή της από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την εκχώρηση της κινεζικής εφαρμογής του TikTok.

Ποιες άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε περιορισμό ή απαγόρευση του TikTok στο εσωτερικό τους;

Ινδία

Το TikTok απαγορεύτηκε αρχικά στην Ινδία το 2020, με την απαγόρευση να γίνεται μόνιμη τον Ιανουάριο του 2021.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κινεζικά στρατεύματα, στα Ιμαλάια, τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν και η Ινδία επέβαλε απαγορεύσεις σε περισσότερες από 50 κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων του TikTok και του WeChat.

Εκείνη την εποχή, το Forbes εκτιμούσε ότι το TikTok θα μπορούσε να υποστεί απώλειες έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της απαγόρευσής του στη μεγαλύτερη αγορά του εκτός Κίνας.

ΗΠΑ

Υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι εντάσεις μεταξύ του TikTok και των ΗΠΑ αναζωπυρώθηκαν, με τον – τότε – Αμερικανό Πρόεδρο να απειλεί να εμποδίσει την εφαρμογή στη χώρα. Αυτή η απαγόρευση, παρ’ όλα αυτά, δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ μετά από αποτυχία στα δικαστήρια.

Ωστόσο, οι εντάσεις συνεχίστηκαν και υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και, τον περασμένο μήνα, η διοίκηση έδωσε προθεσμία 30 ημερών για να διαγραφεί το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. Δεκάδες πολιτείες έχουν εκδώσει οδηγίες για την απαγόρευση της εφαρμογής από τις συσκευές και το Κογκρέσο έχει πιέσει για την πλήρη απαγόρευση.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το TikTok για πάνω από δύο χρόνια, με την εκποίηση να είναι μία από τις πιο σκληρές επιλογές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα.

Καναδάς

Ο Καναδάς απαγόρευσε το TikTok σε όλα τα κυβερνητικά τηλέφωνα τον περασμένο μήνα, λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει μια επανεξέταση του TikTok και «διαπίστωσε ότι παρουσιάζει ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, μπορεί να είναι το μόνο βήμα» που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν απαγόρευσε το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές, τον Δεκέμβριο, και εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πανεθνικής απαγόρευσης εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ταϊπέι εξέτασε την Ινδία ως παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα της απόλυτης απαγόρευσης του TikTok, αλλά δεν έχει βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πολλοί χρήστες είναι σε θέση να παρακάμψουν την πλήρη απαγόρευση, σύμφωνα με τους «Taipei Times», αλλάζοντας τις περιφερειακές ρυθμίσεις τους ή χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή VPN, τα οποία βοηθούν τους χρήστες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και να κρύβουν τι κάνουν στο διαδίκτυο.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στο TikTok στις συσκευές του προσωπικού κατά τους τελευταίους μήνες.

«Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες στον κυβερνοχώρο που μπορεί να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ανακοίνωσε την απαγόρευση τον Φεβρουάριο.

Κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως το Βέλγιο και η Δανία, έχουν απαγορεύσει το TikTok για τα κυβερνητικά τηλέφωνα.

Μεγάλη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, αυτόν τον μήνα, την απαγόρευση του TikTok για κυβερνητικές συσκευές τον Μάρτιο.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν, υπουργός της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, δήλωσε στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρόκειται για μια προληπτική αλλά «συνετή» κίνηση που έγινε ύστερα από επανεξέταση από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας: «Η ασφάλεια των ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών πρέπει να προηγείται».

Αυστραλία

Κλάδοι της κυβέρνησης στην Αυστραλία έχουν θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις για τις συσκευές του προσωπικού.

Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών και τα Υπουργεία Πυκνών και Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσαν ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στα τηλέφωνα εργασίας τους, σύμφωνα με τη «Sydney Morning Herald».

Photo credits: Shutterstock