Οι Αμερικανοί νομοθέτες εξέτασαν, την Πέμπτη (23/03), τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και το επιβλαβές περιεχόμενο, αντιμετωπίζοντάς τον με σκεπτικισμό κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή. Από την πλευρά του, ο Σου Ζι Τσου διαβεβαίωσε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή βίντεο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των χρηστών και δεν πρέπει να απαγορευτεί.

Η κατάθεση του Σου Ζι Τσου ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, η οποία έχει αποκτήσει 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, αλλά δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους. Το TikTok και η μητρική εταιρεία, ByteDance, έχουν παρασυρθεί σε μια ευρύτερη γεωπολιτική μάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για το εμπόριο και την τεχνολογία, όπως αναφέρει το AP.

Σε μια σπάνια διακομματική προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τη δύναμη μιας μεγάλης πλατφόρμας κοινωνικών μέσων, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί νομοθέτες πίεσαν τον Σου Ζι Τσου για μια σειρά από θέματα, από τις πρακτικές συγκράτησης του περιεχομένου toy TikTok, τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να διασφαλίσει τα αμερικανικά δεδομένα από το Πεκίνο και την κατασκοπεία των δημοσιογράφων της.

Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ θεωρείται το κινεζικό TikTok

«Κύριε Τσου, βρίσκεστε εδώ επειδή ο αμερικανικός λαός χρειάζεται την αλήθεια σχετικά με την απειλή που αποτελεί το TikTok για την εθνική και προσωπική μας ασφάλεια», δήλωσε στην εναρκτήρια τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς από τους Ρεπουμπλικάνους. «Το TikTok έχει επανειλημμένα επιλέξει έναν δρόμο με περισσότερο έλεγχο, περισσότερη επιτήρηση και περισσότερη χειραγώγηση» πρόσθεσε η ίδια.

Ο Σου Ζι Τσου, ένας 40χρονος από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το TikTok δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των νεαρών χρηστών του και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Επανέλαβε το σχέδιο της εταιρείας να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ, αποθηκεύοντας όλες αυτές τις πληροφορίες σε διακομιστές που διατηρεί και κατέχει ο γίγαντας λογισμικού Oracle.

«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω απερίφραστα: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», δήλωσε ο Σου Ζι Τσου.

Υπενθυμίζεται ότι, Την Τετάρτη (22/03), η εταιρεία έστειλε δεκάδες δημοφιλείς TikTokers στο Καπιτώλιο για να πιέσουν τους νομοθέτες να διατηρήσουν την πλατφόρμα. Έχει, επίσης, τοποθετήσει διαφημίσεις σε όλη την Ουάσινγκτον που υπόσχονται να διασφαλίσουν τα δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών και να δημιουργήσουν μια ασφαλή πλατφόρμα για τους νεαρούς χρήστες της.

Πάντως, το 2019, ο Guardian ανέφερε ότι το TikTok έδινε οδηγίες στους συντονιστές του να λογοκρίνουν βίντεο που αναφέρουν την πλατεία Τιενανμέν και άλλες εικόνες δυσμενείς για την κινεζική κυβέρνηση. Η πλατφόρμα λέει ότι έκτοτε έχει αλλάξει τις πρακτικές της για τη μετριοπάθεια.

Η ByteDance παραδέχθηκε, τον Δεκέμβριο, ότι απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα δύο δημοσιογράφων, καθώς και άλλων ατόμων που συνδέονταν με αυτούς, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν την πηγή μιας έκθεσης που διέρρευσε για την εταιρεία.

Από την πλευρά της, το TikTok προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κινεζική της προέλευση, λέγοντας ότι το 60% της μητρικής της εταιρείας ByteDance ανήκει σε παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές, όπως η Carlyle Group. Η ByteDance ιδρύθηκε από Κινέζους επιχειρηματίες στο Πεκίνο το 2012. Απαντώντας σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κίνα δήλωσε ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να αναγκάσουν την ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή.

Ο Σου Ζι Τσου αντέδρασε στην ιδέα ότι η ιδιοκτησία του TikTok αποτελούσε από μόνη της ζήτημα, λέγοντας: «Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με τις δράσεις που αναλαμβάνουμε. Η ιδιοκτησία δεν βρίσκεται στον πυρήνα της αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών».

Photo credits: Shutterstock