Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με 34 εκατομμύρια δολάρια, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορείτε να αγοράσετε πανύψηλα κάστρα, μεγάλες παραθαλάσσιες επαύλεις ή μεγαλοπρεπή κτήματα μεγάλης έκτασης, πολυτελή αυτοκίνητα, Lamborghini ή Rolls-Royce Phantom. Ακόμη και ένα ιδιωτικό τζετ. Στο Ντουμπάι μπορείς να αγοράσεις ένα σωρό άμμο!

Σε τι διαφέρει η… άμμος του Ντουμπάι

Εντάξει, όχι οποιαδήποτε σωρό άμμου. Η εν λόγω άμμος βρίσκεται σε ένα άδειο οικόπεδο, στο πολυτελές νησί Jumeirah Bay, το οποίο πωλήθηκε πρόσφατα για περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια -μια εκπληκτική τιμή, ακόμη και αν πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου όπου οι τιμές των ακινήτων μπορεί να φτάσουν τόσο ψηλά όσο ένας ουρανοξύστης.

Το μη αξιοποιημένο ακίνητο των 24.500 τετραγωνικών ποδιών πωλήθηκε από τον Umar Kamani, Βρετανό επιχειρηματία και συνιδρυτή του λιανοπωλητή μόδας PrettyLittleThing. Η πώληση -για 125 εκατομμύρια ντιρχάμ (AED)- σηματοδοτεί ένα τεράστιο κέρδος 242% σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς των 36,5 εκατομμυρίων AED, ή λίγο λιγότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια, το 2021.

Η ταυτότητα του αγοραστή είναι άγνωστη

Το οικόπεδο είναι ένα από τα 128 που διατέθηκαν αρχικά στο τεχνητό νησί, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα, μέσω μιας γέφυρας 300 μέτρων.

Η εκτοξευόμενη τιμή του αντικατοπτρίζει όχι μόνο την ανθεκτικότητα ορισμένων ακινήτων του Ντουμπάι στις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στις παγκόσμιες οικονομίες, αλλά όπως λένε οι μεσίτες, δείχνουν και την τάση για το που θέλουν οι μεγάλοι πλούσιοι να ξοδέψουν τα δολάρια τους.

«Η Jumeirah Bay είναι η πιο αποκλειστική από τις αποκλειστικές», λέει ο Andrew Cummings του Knight Frank Dubai, του κτηματομεσιτικού γραφείου που διαχειρίστηκε την πώληση.

«Είναι για άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία που αναρωτιούνται: “Ποιο είναι το καλύτερο που μπορώ να πάρω;” Αντιπροσωπεύει το καλύτερο στην κατηγορία για τοποθεσία και ιδιοκτησία στο Ντουμπάι».

Ένας ιππόκαμπος από άμμο

Το νησί των 6,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών έχει σχήμα ιππόκαμπου και διαθέτει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ιταλική μάρκα πολυτελείας Bulgari, το οποίο άνοιξε το 2017 και στέφθηκε αμέσως ως το καλύτερο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο.

Το Jumeirah Bay Island φιλοξενεί επίσης πολλές αμμώδεις παραλίες και μια μαρίνα για δεκάδες γιοτ, εστιατόρια υψηλής ποιότητας, ένα γυμναστήριο και ένα κέντρο σπα. Περιορισμένος αριθμός πολυτελών διαμερισμάτων διατίθεται επίσης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Bulgari.

Το 2022, δύο παρόμοια οικόπεδα στο νησί πουλήθηκαν μαζί για 180 εκατομμύρια AED, ή λίγο πάνω από 49 εκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας ότι η αξία της γης έχει ανοδική τάση.

«Η γη έχει εκτιμηθεί πολύ, κυρίως λόγω της τοποθεσίας, πολύ κοντά όχι μόνο στο Bulgari αλλά και στο Four Seasons, καθώς και στο κέντρο του Ντουμπάι και στην επιχειρηματική περιοχή», λέει ο Cummings.

«Αλλά είναι επίσης λόγω της ιδιωτικότητας και της αποκλειστικότητας που προσφέρει ένα νησί που έχει μόνο 100 περίπου οικόπεδα, σε αντίθεση με ένα άλλο μέρος, όπως το Palm Jumeirah που έχει χιλιάδες ακίνητα».

Καλώς ήρθατε στο LA

Στην πραγματικότητα, το Palm Jumeirah είναι ίσως το πιο γνωστό από τα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι. Έχει σχήμα φοίνικα και είναι το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο, περίπου 2,2 τετραγωνικά μίλια.

Το νησί Jumeirah Bay, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ μικρότερο με μόλις 0,22 τετραγωνικά μίλια και θεωρείται πιο απομονωμένο. «Είναι πραγματικά για το 1% του 1%, που χτίζει τα σπίτια του για πάντα ή τα μακροχρόνια εξοχικά του σπίτια», εξηγεί ο Cummings.

«Και το είδος του ακινήτου που χτίζεται εκεί τώρα δεν μοιάζει με αυτό που έχετε δει στο Ντουμπάι. Το Jumeirah Bay θα μοιάζει πολύ περισσότερο με το Μπέβερλι Χιλς ή το Λος Άντζελες».

Η αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι βρισκόταν σε ανοδική πορεία πρόσφατα, με 93 πωλήσεις ακινήτων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω το 2021, που ήταν περισσότερες από τα προηγούμενα επτά χρόνια συγκεντρωτικά, σύμφωνα με τον Cummings. Το 2022 ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στις 221 πωλήσεις.

Η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάκαμψη. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι ήθελαν να μετακομίσουν σε πιο ευρύχωρα μέρη, ήθελαν να ζήσουν στην παραλία», λέει ο Cummings.

«Αν κοιτάξετε τη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι σταδιακά μετακόμισαν στην ύπαιθρο, το ίδιο συνέβη στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Ντουμπάι είδαμε αυτή την τάση, αλλά και μια τεράστια εισροή διεθνών επενδυτών που έλκονταν από τον απίστευτο χειρισμό της χώρας για τον Covid, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και την ασφάλεια –αλλά πραγματικά και τον τρόπο ζωής».

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές;

Τα αρχικά 128 οικόπεδα στο νησί έχουν μειωθεί σε κάτι παραπάνω από 100, λόγω ορισμένων αγοραστών που αγόρασαν περισσότερα από ένα για να χτίσουν μεγαλύτερες βίλες.

Τα περισσότερα είναι ακόμα άδεια και ο Cummings εκτιμά ότι περίπου ένας στα 10 κατοικείται αυτήν την στιγμή. Ωστόσο, προβλέπει ότι αυτή η πώληση θα αυξήσει περαιτέρω την αξία των οικοπέδων -καθώς και αυτή των αρχοντικών που μπορεί τελικά να βγουν στην αγορά μόλις χτιστούν.

«Έχουμε ένα υπό κατασκευή που αναμένεται να φέρουμε στην αγορά προς το τέλος του έτους, το οποίο θα ζητήσει πιθανώς πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια», λέει.

Οι καταχωρήσεις δείχνουν ένα κενό οικόπεδο προς πώληση στο νησί Jumeirah Bay για 90 εκατομμύρια AED ή περίπου 24,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων και τεσσάρων λουτρών στο συγκρότημα Bulgari στο νησί προσφέρεται αντί 60 εκατομμυρίων AED, ή για περίπου 16,3 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για τον Καμάνι, πιθανότατα δεν μετανιώνει για την απώλεια του οικοπέδου του -επειδή έχει ένα πανομοιότυπο ακριβώς δίπλα του. Ποιος ξέρει αν θα το πουλήσει και αυτό –σε ακόμη υψηλότερη τιμή.

«Έχει θέσει το σημείο αναφοράς», λέει ο Cummings, «έτσι τώρα μπορεί να πετύχει και άλλο ένα ρεκόρ».