Μια τρανς δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ ορίστηκε επίσημα εκπρόσωπος Τύπου των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας, κλάδου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Newsweek.

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το Kyiv Post που έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη Πέμπτη ότι η Σάρα Άστον Τσιρίλο «έγινε μία από τις εκπροσώπους» των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας, ενώ ακολούθησαν και εγκωμιαστικές δηλώσεις για τη δημοσιογράφο από το υπουργείο Άμυνας της χώρας και την υφυπουργό Χάνα Μαλιάρ.

«Έχοντας περάσει σχεδόν 520 μέρες στην Ουκρανία, με την ιδιότητα της πολίτη αλλά και της στρατιωτικού, πλέον είμαι σε θέση να αναγνωρίζω περισσότερο από ποτέ τη δύναμη και την αντοχή του ουκρανικού λαού.

Μέσα στον τελευταίο μήνα ο ρόλος μου εξελίχθηκε από εκείνον της στρατιώτη πεζικού στη “γραμμή μηδέν” (τη γραμμή επαφής με τον εχθρό) σε μία από τις δημόσιες φωνές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και είμαι ακόμα περισσότερο ευγνώμων για αυτή τη δύναμη» γράφει σε email της στο αμερικανικό μέσο η 46χρονη Άστον Τσιρίλο.

Η Άστον Τσιρίλο έφτασε στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022, λίγο καιρό μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, και εργάστηκε για ένα διάστημα ως ρεπόρτερ, με το USA Today να την χαρακτηρίζει ως «την πρώτη ανταποκρίτρια πολέμου που είναι ανοιχτά διεμφυλική». Τα βιώματά της στην εμπόλεμη χώρα την ώθησαν να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και να υπηρετήσει ως νοσοκόμα μάχης.

Σε συνέντευξή της με το CBS News τον Φεβρουάριο του 2023, η Άστον Τσιρίλο αποκάλυψε ότι η μονάδα της είχε υποστεί απώλειες στο πεδίο της μάχης, με την ίδια να τραυματίζεται στο χέρι και το πρόσωπο από θραύσματα οβίδας.

Η τρανς γυναίκα συνεχίζει να υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό με βαθμό κατώτερο του λοχία και έχει ήδη αναλάβει με τον νέο της ρόλο την παρουσίαση των αγγλόφωνων εκπομπών «Ukraine in the Know» και «Russia Hates the Truth».

Σε ανάρτησή της την περασμένη Πέμπτη, η 46χρονη ευχαρίστησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας για τα εγκωμιαστικά του σχόλια για το έργο της, προσθέτοντας ότι η επίσημη αναγνώριση και υποστήριξη της προσφοράς της με στόχο τη νίκη τη γεμίζει με όμορφα συναισθήματα που είναι αδύνατον να περιγραφούν.

Η ανακοίνωση του νέου ρόλου της Άστον Τσιρίλο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από Ρώσους blogger και τρολ, και αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να την υπερασπιστούν, απαντώντας στην προπαγάνδα του Πούτιν.

Μία από αυτούς ήταν η Ουκρανή βουλευτής Ίνα Σοβσούν που χαρακτήρισε την Αμερικανίδα δημοσιογράφο «μια γενναία γυναίκα που αξίζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη». Συγχαίροντας την 46χρονη για τον νέο της ρόλο, επισήμανε ότι το μίσος που λαμβάνει από τη ρωσική προπαγάνδα αποτελεί απόδειξη ότι ό,τι κάνει είναι σωστό!

Στα αρνητικά σχόλια για τον νέο της ρόλο απάντησε και η ίδια η Άστον Τσιρίλο, στο email που έστειλε στο Newsweek.

Όπως επισήμανε πολλά από τα σχόλια για το πρόσωπό της από τους προπαγανδιστές εγκληματίες πολέμου στη Ρωσία εστιάζουν στην ταυτότητα φύλου της. «Πρόκειται για μια γελοία προσέγγιση, αφού στην Ουκρανία δεν πολεμάμε για την ανοχή ή την αποδοχή για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων αλλά για την ελευθερία όλων των ανθρώπων…

Αυτή η ιδέα θα υλοποιηθεί μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου όταν η Ουκρανία ανακτήσει τα σύνορά της από το 1991 και εφαρμοστεί η φόρμουλα ειρήνης 10 σημείων του προέδρου Ζελένσκι», έγραψε χαρακτηριστικά.