Η Βαλτική Θάλασσα αντιμετωπίζει «κρίσιμες προκλήσεις» λόγω της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, όπως διαπιστώθηκε όσο η ακτοφυλακή της Σουηδίας αγωνιζόταν να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας πετρελαιοκηλίδας στη νότια ακτή της χώρας.

Ειδικοί στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής (Helcom) δήλωσαν την Τρίτη ότι υπήρξε «λίγη έως καθόλου βελτίωση» στην υγεία του υδάτινου όγκου μεταξύ 2016 και 2021.

Τα αποθέματα ψαριών ήταν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ενώ η ρύπανση και η εξόρυξη πόρων συνέχισαν να ασκούν πίεση στην κατάσταση που βρίσκεται η θάλασσα, αναφέρει η έκθεση.

Ο καθαρισμός του πετρελαίου από το φυσικό καταφύγιο Spraglehall στο Krokås ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας. Συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι εργασίες απεγκλωβισμού του προσγειωμένου πλοίου Marco Polo και καθαρισμού μετά την πετρελαιοκηλίδα που σημειώθηκε. Το πλοίο TT-Line Marco Polo προσάραξε το πρωί της Κυριακής στον κόλπο Pukavik νότια του Karlshamn. Το πλοίο ήταν καθ’ οδόν μεταξύ Trelleborg και Karlshamn.

Τη Δευτέρα, η σουηδική ακτοφυλακή εξόρυξε περίπου 20 κυβικά πετρελαίου από τη Βαλτική, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 50 κυβικά μέτρα, αφού ένα πλοίο προσάραξε τρεις φορές στα ανοιχτά του Hörvik στη νότια Σουηδία.

Η ακτοφυλακή δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι το Marco Polo θα διασωθεί την Τετάρτη και θα μεταφερθεί σε λιμάνι στο Karlshamn για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω πετρελαιοκηλίδων.

Περιτριγυρισμένο από εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Ρωσίας, το σχετικά ρηχό, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλατόνερο, υφάλμυρο κλειστό νερό της Βαλτικής την καθιστά ένα μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτές οι ιδιότητες όμως, σημαίνουν επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη ρύπανση και στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η έκθεση για την κατάσταση της Βαλτικής Θάλασσας για το 2023 διαπίστωσε ότι παρά τις προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος της, οι συνολικές συνθήκες δεν είχαν βελτιωθεί ενώ ορισμένοι δείκτες είχαν επιδεινωθεί.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, της υπεραλίευσης και της καταστροφής των οικοτόπων είχαν επηρεάσει το οικοσύστημα, οδηγώντας σε συνολική μείωση της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Υπήρχαν κάποια φωτεινά σημεία. Οι μειώσεις των εισροών θρεπτικών ουσιών και των επικίνδυνων ουσιών, καθώς και οι εργασίες για τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση, διαπιστώθηκε ότι έδειξαν σημάδια επιτυχίας σε ορισμένα μέρη της Βαλτικής και αρκετές πρώην εστίες ρύπανσης αφαιρέθηκαν από την τελευταία αξιολόγηση. Το μερίδιο των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην περιοχή διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται.

Ωστόσο, η κλιματική κρίση έπαιρνε όλο και περισσότερο το βάρος της, ανέφερε η έκθεση, με αποτέλεσμα μειωμένη κάλυψη πάγου, πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.

Ένα σχέδιο δράσης για τη Βαλτική Θάλασσα, που επεξεργάστηκε η Helcom το 2021, απαιτεί ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων και βελτίωση της συνολικής υγείας του οικοσυστήματος της Βαλτικής.