Ο τρίτος καύσωνας του καλοκαιριού στην Ισπανία πρόκειται να κορυφωθεί την Τετάρτη, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια της χώρας, ενώ οι αρχές να προειδοποιούν για έντονο κίνδυνο πυρκαγιών.

Ο υδράργυρος πρόκειται να ανέλθει στους 40 βαθμούς Κελσίου στη Χώρα των Βάσκων στη βορειοανατολική Ισπανία, μια περιοχή λιγότερο συνηθισμένη σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ανέφερε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET, ενώ προειδοποίησε για τις λεγόμενες ξηρές καταιγίδες, κεραυνούς και κεραυνούς χωρίς βροχοπτώσεις – σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωπες με θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, ωθώντας τις αρχές να προειδοποιήσουν για κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Οι θερμοκρασίες πάντως, σε ορισμένες περιοχές στο νότιο μισό της Ισπανίας παρέμειναν πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της AEMET Ρούμπεν ντελ Κάμπο.

«Η Τετάρτη θα είναι η πιο έντονη μέρα από άποψη θερμοκρασιών», είπε ο Ντελ Κάμπο, προσθέτοντας ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Με την τουριστική περίοδο να κορυφώνεται, οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά στο μουσείο Prado ψεκάστηκαν με νερό από τους εργαζόμενους. Οι τουρίστες είπαν ότι έμειναν στη σκιά, έπιναν πολύ νερό και έτρωγαν παγωτό για να παραμείνουν δροσεροί.

Οι καύσωνες που καταγράφηκαν στην Ισπανία και την ευρύτερη Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχουν επιδεινώσει μια παρατεταμένη ξηρασία, καθώς αυξάνεται η εξάτμιση και η κατανάλωση του νερού και ωθώντας τις αρχές στην Καταλονία να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χρήση του νερού.

Καθώς η Ισπανία ασφυκτιά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, την ώρα που οι πάγοι στα βουνά της λιώνουν.

Το Cryosphere, ένα επιστημονικό περιοδικό που επικεντρώνεται στο παγωμένο νερό και το έδαφος, δημοσίευσε ένα άρθρο με κριτές την Τρίτη που δείχνει πώς ο παγετώνας Aneto, ο μεγαλύτερος στα Πυρηναία, λιώνει και θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς.

Το έγγραφο δείχνει ότι ο παγετώνας έχασε περίπου τα δύο τρίτα της επιφάνειάς του μεταξύ 1981 και 2022 και έχει μειωθεί σε μόλις μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το μέσο πάχος του πάγου του παγετώνα μειώθηκε κατά περίπου 30 μέτρα την ίδια περίοδο.

Η τήξη επιταχύνθηκε το 2021 και το 2022, που ήταν ιδιαίτερα ζεστά χρόνια στην Ισπανία.

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter