«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Camilla ήταν η μεγαλύτερη από όλες», είπε ο βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας Robert Lacey. «Η μεταμόρφωσή της γίνεται, πραγματικά, η κυρίαρχη αφήγηση της ζωής του Καρόλου. Και το να κάθεται στο θρόνο δίπλα στο δικό του στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, χωρίς καμία λαϊκή αμφιθυμία, είναι το αποκορύφωμα».

Το μακρύ, ταραχώδες ταξίδι της πρωτοεμφανιζόμενης, που έγινε η περιβόητη βασιλική ερωμένη Camilla Parker Bowles και τώρα βασίλισσα, είναι δραματικό. Τόσο ισχυρός ήταν ο δεσμός της με τον μελλοντικό βασιλιά, που διέλυσαν τους γάμους τους και εξόργισαν το κατεστημένο. Κατά καιρούς, ίσως αναρωτήθηκε αν άξιζε τον κόπο.

«Ήταν φρικτό», παραδέχτηκε η Camilla σε μια σπάνια συνέντευξη, σχετικά με τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης που την φυλάκισαν στο σπίτι της μετά τον σοκαριστικό θάνατο της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Αν η Νταϊάνα δεν είχε πεθάνει σε εκείνο το τούνελ του Παρισιού στις 31 Αυγούστου 1997, η αποδοχή της Camilla ως μελλοντικής βασίλισσας θα είχε μεγάλη δυσκολία.

Το χρονικό μιας απιστίας που πυροδότησε η αντίδραση για τη συνεργασία της Νταϊάνα με ένα βιβλίο του Άντριου Μόρτον το 1992, τα αντίποινα του Τσαρλς με ένα βιβλίο του Τζόναθαν Ντίμπλμπι το 1994 και ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο παραδέχτηκε τη μοιχεία, στη συνέχεια ο ψυχρός θυμός της Νταϊάνα δηλώνοντας «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» στη συνέντευξή της στον διαβόητο Μάρτιν Μπασίρ το 1995, φτάνει στο τέλος του.

Camilla

Ξεκινώντας η εκστρατεία αποδοχής

«Μέχρι τον θάνατό της η Νταϊάνα είχε φτάσει σε ένα σημείο προσέγγισης με την Camilla», είπε η Λέισι. Συνέχιζε τη ζωή της, ενώ η εκστρατεία του Τσαρλς για δεύτερο γάμο είχε ξεκινήσει. Τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα περιελάμβαναν ένα πάρτι για τα 50ά γενέθλια της Camilla στο Highgrove, με καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύζυγος της Camilla. Ήταν μια πολύ δημόσια δήλωση των προθέσεών του. Ο θάνατος της Νταϊάνα εβδομάδες αργότερα κατέστησε αδύνατο για το ζευγάρι να εμφανιστεί μαζί δημόσια.

Ο Τσαρλς παρέδωσε την ευθύνη για την επαναφορά της «Επιχείρησης PB», όπως την αποκαλούσαν οι βοηθοί, στον αναπληρωτή ιδιωτικό γραμματέα του Μαρκ Μπόλαντ. Περιγράφοντάς τον στο βιβλίο του Valentine Low Courtiers ως «έξυπνο, γοητευτικό, χειριστικό» και «ένα από τους πιο πολύχρωμους και ενδιαφέροντες παίκτες στο βασιλικό δράμα των τελευταίων 30 ετών», ο Bolland εκτέλεσε το έργο του με δεξιοτεχνία.

Αυτός έκανε τον σχεδιασμό, ώστε το ζευγάρι να φωτογραφηθεί βγαίνοντας από ένα πάρτι στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο το 1999. Στη βιογραφία που έγραψε για την Camilla η Penny Junor είπε: «Πολλοί άνθρωποι στο γραφείο του Πρίγκιπα νόμιζαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να τους δουν μαζί . Χάρη όμως στο παιχνίδι του Bolland, η κοινή γνώμη άρχισε να γυρίζει. Αλλά αυτός ήταν ο Mark –πάντα πίεζε τα πράγματα… Ήθελε να πετύχει τον στόχο να τους παντρέψει».

Η Junor περιγράφει τα γεγονότα: «Στη συνέχεια, η Camilla άρχισε να εμφανίζεται απροειδοποίητα σε δημόσιες παρουσιάσεις, δείπνα και εκδηλώσεις όπου ήταν παρόντα τα ΜΜΕ. “Της ήταν πολύ σκληρό, οι άνθρωποι την έδειχναν και ψιθύριζαν, αλλά τα κατάφερε πολύ, πολύ καλά”, μου είπε ένα από τα κοντινά της άτομα. Αυτό που παρατήρησα νωρίς ήταν η επίδραση που είχε στο χώρο. Καθόταν στο τραπέζι, τον άκουγε να συμπεριφέρεται άσχημα και το μόνο που έκανε ήταν να τον κοιτάξει και η όλη ατμόσφαιρα άλλαζε. Αυτό τον έκανε να συμπεριφέρεται λίγο καλύτερα».

Έπειτα, υπήρξε η πρώτη της συνάντηση με τον Γουίλιαμ, λεπτομέρειες της οποίας αναφέρει ο Δούκας του Σάσεξ στα απομνημονεύματά του, οι οποίεςέφτασαν κατά κάποιο τρόπο στον Τύπο. Οι κοντινοί της άνθρωποι αρνήθηκαν την ευθύνη για τη διαρροή. «Δεν ήταν δικαίωμά της να το αποκαλύψει αυτό.

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά το μήνυμα, σχετιζόταν κυρίως με τη βασιλική αποδοχή του πιο σημαντικού και προσωπικού είδους, ήταν πολύ πιο σημαντικό με κάποιο τρόπο από την αποδοχή από τη βασίλισσα», είπε η Λέισι. «Σίγουρα πήρε ένα μάθημα από αυτό».

Σύμφωνα με έναν βιογράφο η βασίλισσα την αποκαλούσε «αυτή η κακιά γυναίκα», ενώ η συνάντηση της Camilla με τη βασίλισσα έγινε τελικά τον Ιούνιο του 2000 σε ένα ιδιωτικό μεσημεριανό πάρτι για τον πρώην βασιλιά της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον Κάρολο όπου παρευρέθηκαν και οι Γουίλιαμ και Χάρι. «Ήταν αρκετά σημαντικό. Αντιπροσώπευε την αποδοχή της πραγματικότητας από τη βασίλισσα, και όχι ένα χαρούμενο γεγονός. Και από εκείνη την στιγμή, το γραφείο μητρώου του Windsor ήταν απλώς θέμα χρόνου», λέει η Lacey.

Ο Κάρολος και η Camilla παντρεύτηκαν την ίδια μέρα με το Grand National του 2005 και στον γάμο η βασίλισσα είπε στους καλεσμένους ότι ήταν χαρούμενη που καλωσόριζε τον γιο της και τη νύφη του στο «περίβλημα των νικητών». «Ο γιος μου είναι σπίτι με τη γυναίκα που αγαπά», είπε, κάτι που αποτέλεσε σαφή ένδειξη μητρικής έγκρισης.

Το παρελθόν που πρόβλεψε τη μοίρα

Πίσω στο 1970, όταν η Camilla είπε αστειευόμενη στον Κάρολο: «η προγιαγιά μου ήταν η ερωμένη του προπροπαππού σου», λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι το μακρύ και περίπλοκο ταξίδι τους θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο.

Σίγουρα, αν είναι πιστευτοί οι έμπιστοί της, η Camilla δεν το έκανε. «Ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν πίστευε ότι θα γινόταν βασίλισσα», είπε στους Sunday Times η φίλη της, η Μαρκιόνερα του Λάνσντοουν, πριν από τη στέψη. «Δεν υπέθεσε ποτέ τίποτα για το αν θα μπορούσαν να είναι καν μαζί. Δεν υπήρχε ποτέ κάποιο σχέδιο».

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα τα στοιχεία που δείχνουν τη συντονισμένη εκστρατεία του Καρόλου. Ο Χάρι πίστευε σίγουρα ότι υπήρχε ένα σχέδιο και περιγράφει την Camilla ως «επικίνδυνη» και «κακή» που «άφηνε σώματα στο δρόμο» και χαιρόταν να θυσιάσει αυτόν και τον Γουίλιαμ «στον προσωπικό της βωμό δημοσίων σχέσεων». Η Camilla λέγεται ότι αντέδρασε στα σχόλια του Χάρι με ένα γούρλισμα των ματιών. Ο Λέισι είπε ότι πίστευε πως η Camilla ήταν «μια αρκετά πρόθυμη συμμετέχουσα στα γεγονότα που οδήγησαν στον θρόνο της», αλλά ότι υπήρχε «ένα γνήσιο στοιχείο που ταυτιζόταν με το “καλά, αν αυτό θέλει ο Κάρολος για μένα…”».

Η πολυπόθητη έγκριση

Η απόλυτη έγκριση ήρθε από την αείμνηστη βασίλισσα όταν χρησιμοποίησε την πλατινένια ιωβηλαία ομιλία της για να καταστήσει σαφές ότι ήταν η «ειλικρινής επιθυμία» της να γίνει η Camilla σύζυγος βασιλιά –σε αντίθεση με την προηγουμένως αμφισβητούμενη σύζυγο πρίγκιπα– όταν έρθει η ώρα. «Όλοι περίμεναν ότι αυτή η δήλωση αφορούσε τον πατέρα της και την επέτειο του θανάτου του. Αλλά το χρησιμοποίησε ως υποστήριξη της Camilla», είπε η Λέισι.

Η Ελισάβετ λάτρευε σαφώς τη νύφη της, εντυπωσιάστηκε με τους λόγους και τις θέσεις που υιοθέτησε –συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών– και τον τρόπο που ξεκίνησε τη δουλειά με λίγη φανφάρα. Μοιράζονταν επίσης την αγάπη τους για τα άλογα.

«Αυτό που έχουμε εδώ [στην Camilla], ύστερα απ’ όλους τους κόπους, είναι στην πραγματικότητα μια βασίλισσα που μοιάζει πολύ περισσότερο με τη μητέρα του από όσο θα περιμέναμε ποτέ», είπε η Λέισι. «Και βέβαια αποτελεί εικασία, αλλά η αείμνηστη βασίλισσα μπορεί πραγματικά να ανακουφίστηκε όταν βρήκε κάποιον που θα μπορούσε να δώσει στον γιο της την ηρεμία που η ίδια δεν μπορούσε. Γιατί η Camilla ήταν φίλη του. Ήταν μέντορας. Σαφώς και παίζει αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο».

Αναφερόμενος στην ιδιοσυγκρασία του Καρόλου κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στη Βόρεια Ιρλανδία λίγο αφότου έγινε βασιλιάς, όταν έγραψε τη λάθος ημερομηνία και το στυλό του άρχισε να διαρρέει, η Λέισι πρόσθεσε: «Αν υπάρχει ένα επεισόδιο που κάνει ξεκάθαρη την σχέση, αυτό είναι το σιντριβάνι που εκρήγνυται από το στιλό. Η αμφιθυμία και η δυσκολία που έχει ο Τσαρλς με τον ρόλο του και το μόνο άτομο που φαίνεται ικανό να τον ηρεμήσει και να τον βοηθήσει σε αυτό, με τρόπο που σίγουρα οι γονείς του δεν το έκαναν ποτέ, είναι η Camilla».