Όλοι σήμερα μιλούν για την Michelle Yeoh (Μισέλ Γιο) και δεν θα γινόταν διαφορετικά. Η 60χρονη Μαλαισιανή έγραψε τη δική της ιστορία στο Dolby Theatre. Κέρδισε το  βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία, «Everything Everywhere All at Once», η οποία σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας 7 σε 11 υποψηφιότητες. Με λίγα λόγια, έγινε «της Ασίας», χθες.

«Για όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μοιάζουν με εμένα, που παρακολουθούν απόψε, αυτός είναι ένας φάρος ελπίδας και δυνατοτήτων. Αυτή είναι η απόδειξη – κάντε μεγάλα όνειρα – και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και κυρίες μου, μην αφήσετε ποτέ κανένα να σας πει ότι έχει περάσει ο χρόνος σας. Ποτέ μην τα παρατάτε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της για την κατάκτηση του χρυσού αγαλματίδιου.

Ποια είναι όμως η Michelle Yeoh; Ιδού 6 πράγματα που δεν γνωρίζαμε.

Το μπαλέτο ήταν η μεγάλη της αγάπη

Από μικρή η Michelle Yeoh είχε ταλέντο στην κολύμβηση, το ράγκμπι και το μπαλέτο. Ξεκίνησε τα μαθήματα μπαλέτου όταν ήταν τεσσάρων ετών και κυνήγησε το όνειρό της μετακομίζοντας στο Λονδίνο. Εκεί εγγράφηκε στη διάσημη Royal Academy of Dance.

Κέρδισε σε αρκετά καλλιστεία

Το 1983 η Michelle Yeoh στέφθηκε Miss Malaysia. Αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος τίτλος που κέρδισε. Την ίδια χρονιά ταξίδεψε στην Αυστραλία και κέρδισε σε διάφορους διαγωνισμούς,  συμπεριλαμβανομένων των Miss Moomba και Queen of the Pacific.

Η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε τυχαία

Ο επιχειρηματίας Dickson Poon, ο συνιδρυτής της D&B Films, αναζητούσε ηθοποιό για να εμφανιστεί με τον Jackie Chan σε διαφήμιση. Όταν ο ίδιος έτυχε να δειπνήσει με έναν φίλο του, εκείνος πρότεινε την Michelle, που τότε είχε κερδίσει τον διαγωνισμό ομορφιά Miss Malaysia. Πέταξε στο Χονγκ Κονγκ, έκλεισε τη δουλειά και αργότερα ήρθε και το συμβόλαιο με την D&B Films. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

Κι όμως, δεν έχει ειδική εκπαίδευση πολεμικών τεχνών

Αυτό ήταν κάτι που ανέφερε και η εκφωνήτρια, την στιγμή που η Michelle πήγαινε να παραλάβει να το Όσκαρ της. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς η ίδια είναι καταπληκτική στο κουνγκ φου χωρίς να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Η ευελιξία της από τον χορό ήταν που την βοήθησε και της επέτρεψε να πάρει ρόλους πολεμικών τεχνών. Έμαθε τις κινήσεις στο σετ και εκπαιδεύτηκε σε ένα γυμναστήριο δίπλα σε βετεράνους σταρ της δράσης, όπως ο Dick Wei.

Πρωταγωνίστησε σε ταινία της Marvel

Μπορεί να έχει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ερμηνείες στις στις τοπικές ταινίες του 1980, ωστόσο οι ρόλοι της στο Χόλιγουν της έδωσαν τη φήμη που της άξιζε. Έγινε πρωτοσέλιδο με τον super hero ρόλο στην ταινία της Marvel, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Η ταινία εισήγαγε τον πρώτο Ασιάτη ήρωα στο ρόστερ του MCU.

Κατατάχθηκε ως η μεγαλύτερη ηρωίδα όλων των εποχών

Το 2008, το Rotten Tomatoes κατέταξε τη Michelle Yeoh ως την καλύτερη ηρωίδα δράσης. Η καριέρα της Michelle είναι γεμάτη υπερπαραγωγές και το εμβληματικό βιογραφικό της είναι η καλύτερη απόδειξη. Από κλασικά κριτικά αναγνωρισμένα, όπως το Memories of a Geisha και οι Crazy Rich Asians μέχρι τους ρόλους με τον Jet Li και τον Jackie Chan, η Yeoh είναι αστέρι με όλη τη σημασία της λέξεως.

(Με πληροφορίες από Lifestyle Asia)