Το Χόλιγουντ κυλάει στο αίμα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Πατέρας του ήταν ο κινηματογραφιστής Ρόμπερτ Ντάουνι ο Πρεσβύτερος και μητέρα του η ηθοποιός Έλσι Ντάουνι.

Δυστυχώς για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και οι καταχρήσεις ήταν μέρος του οικογενειακού DNA. Χρόνια αργότερα ο ίδιος θα ομολογούσε ότι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ήταν ο μόνος τρόπος για να επικοινωνεί με τον εθισμένο πατέρα του.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έπεσε, σηκώθηκε και τώρα δεν σταματάει να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, δουλεύοντας ασταμάτητα. Το Χόλιγουντ συγχωρεί τους μετανοημένους ταλαντούχους και τους ακριβοπληρώνει.

Στα τέλη Αυγούστου τον είδαμε να συμετέχει στο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν, όπου ο σταρ από ατσάλι ενσαρκώνε τον επιχειρηματία και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Λιούις Στράους.

Στα φετινά Όσκαρ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ κέρδισε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στην 96η τελετή απονομής των βραβείων, για τον ρόλο του στην ταινία “Οπενχάιμερ”.

Αυτό ήταν το πρώτο Όσκαρ της καρίερας του. Ανεβαίνοντας να το παραλάβει έκανε με τα δάχτυλά του το σύμα της νίκης και στη συνέχεια έκανε μια συγκλονιστικη ομιλία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φριχτή παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, με αυτή τη σειρά. Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου. Με βρήκε ένα παρατημένο κουτάβι και με υιοθέτησε. Σε αυτή την ταινία με περιέβαλαν με τους καλύτερους ηθοποιούς και αυτοί με έκαναν ακόμα καλύτερο άνθρωπο… Θέλω να ευχαριστήσω και τη στυλίστα μου – γιατί κανείς δεν ευχαριστεί στυλίστες; Σε όσους για όλη την καριέρα μου με έσωζαν από τον εαυτό μου. Σας ευχαριστώ…» θα πει κατά τη διάρκεια της παραλαβής του βραβείου του!

Οι καταχρήσεις με τα ναρκωτικά

Ήταν το 1996 όταν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ συνελήφθη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος με υπερβολική ταχύτητα και είχε στην κατοχή του ηρωίνη, κοκαΐνη, κρακ και ένα άδειο όπλο.

Ένα μήνα αργότερα και ενώ περίμενε τη δίκη, οι γείτονές του κάλεσαν την αστυνομία όταν ανακάλυψαν πως ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είχε κάνει βόλτα στο σπίτι τους υπό την επήρεια ναρκωτικών και είχε λιποθυμήσει στο κρεβάτι του 11χρονου γιου τους.

Λίγους μήνες αργότερα η σύζυγός του, Ντέμπορα, βλέποντας ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο , αποφάσισε να τον εγκαταλείψει. Ένας δικαστής τον διέταξε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης. Όμως δραπέτευσε, συνελήφθη ξανά και τον έστειλαν πίσω.

Παραβίαζε επανειλημμένα τα τεστ ναρκωτικών που του επέβαλε το δικαστήριο και μπαινόβγαινε στη φυλακή. Τελικά ένας δικαστής έχασε την υπομονή του με την αλαζονεία του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον έβαλε στη φυλακή για τρία χρόνια το 1999.

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Τελικά αποφυλακίστηκε το 2000 και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του ως φίλος της Καλίστα Φλόκχαρτ στο τηλεοπτικό νομικό δράμα «Ally McBeal». Παρόλα αυτά συνέχισε να μπλέκει σε μπελάδες. Η αστυνομία βρήκε κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και, ενώ ήταν υπό όρους έξω, περιφερόταν στο Λος Άντζελες ξυπόλυτος και μαστουρωμένος.

Οι υπεύθυνοι της τηλεοπτικής σειράς τον απέλυσαν και μπήκε ξανά σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Ο ηθοποιός βρήκε τη γαλήνη του το 2003 όταν συνάντησε την παραγωγό Σούζαν Λεβίν σε ένα πλατό ταινίας. Εκείνη του είπε ότι θα τον παντρευόταν -κάτι που έκανε το 2005- μόνο εάν υποσχόταν να κόψει οριστικά τα ναρκωτικά.

Πήγε σε θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος 12 βημάτων, ξεκίνησε διαλογισμό και κουνγκ φου, και τώρα λέει ότι το ισχυρότερο ναρκωτικό που καταναλώνει είναι η καφεΐνη.

Ο Ρόμπερτ, ο οποίος είναι νηφάλιος εδώ και χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα του παρελθόντος, δήλωσε πέρυσι ότι η φυλακή ήταν σαν να «σε στέλνουν σε έναν μακρινό πλανήτη όπου δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής μέχρι να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες».

Μια πηγή κοντά στον ηθοποιό είπε ότι ο δρόμος του προς τη νηφαλιότητα ήταν «δύσκολος», προσθέτοντας: «Δεν στάθηκαν πολλοί άνθρωποι στο πλευρό του, ήταν μια πολύ λίγοι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήταν μερικοί αγαπημένοι φίλοι».

Πηγή: Mirror

Photo Credit: Getty Images