Ξεκινά σήμερα στην Ισπανία η δίκη στην οποία η Σακίρα κατηγορείται για φοροδιαφυγή, με επίκεντρο της συγκεκριμένης υπόθεσης τον τόπο μόνιμης διαμονής της Σακίρα για το διάστημα 2012-2014.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον για το μισό από το επίμαχο χρονικό διάστημα η Σακίρα διέμενε στην Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να καταβάλει εκεί φόρους, παρότι η επίσημη κατοικία της ήταν οι Μπαχάμες. Έτσι, την κατηγορούν για φοροδιαφυγή ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια, η οποία πλέον ζει στο Μαϊάμι με τα δύο της παιδιά μετά τον χωρισμό της με τον Ζεράρ Πικέ, μπορεί να αντιμετωπίσει έως και οκτώ χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 24 εκατ. ευρώ, αν κριθεί ένοχη.

Σακίρα: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Η υπόθεση βασίζεται στον ισχυρισμό ότι κατά τα έτη 2012 έως 2014 η Σακίρα πέρασε περισσότερους από έξι μήνες ως κάτοικος Ισπανίας, καθιστώντας την έτσι υπόχρεη σε φόρους, ισχυρισμό που η ίδια αρνείται.

Προκειμένου να αποδείξει ότι ήταν κάτοικος Ισπανίας, η εισαγγελία κάλεσε 117 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων κομμωτές, τεχνικοί στούντιο, δάσκαλοι χορού, θεραπευτές, αισθητικοί, γυναικολόγοι και ο σοφέρ της.

Η ίδια τραγουδίστρια κατηγορεί τις φορολογικές Aρχές ότι έκαναν εκστρατεία για να αμαυρώσουν την εικόνα της και να παραδειγματίσουν άλλους Ισπανούς φορολογούμενους, ενώ η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι σκόπιμα έβαλε στόχο να εξαπατήσει το δημόσιο, κρύβοντας τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους.

«Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες», δήλωσε η Σακίρα σε συνέντευξή της πέρυσι. «Πρώτα απ’ όλα, δεν διέμεινα 183 ημέρες το χρόνο εκείνη την περίοδο.

Ήμουν απασχολημένη με την εκπλήρωση των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, έχω πληρώσει όλα όσα ισχυρίστηκαν ότι χρωστούσα, ακόμη και πριν καταθέσουν αγωγή. Έτσι, από σήμερα δεν τους χρωστάω τίποτα».

Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσης, η τραγουδίστρια αντιμετωπίζει και άλλες ξεχωριστές κατηγορίες για μη καταβολή φόρων ύψους 6,6 εκατ. ευρώ το 2018.

Με πληροφορίες από Guardian και Associated Press