Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2023 κυριολεκτικά βρίσκεται στον «αέρα», αφού η Melissa Mantzoukis κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΡΤ, ζητώντας να αναγνωρισθεί η νίκη της στη διαδικασία επιλογής για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε την Πέμπτη (23/02) από την εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA, στις αρχές της εβδομάδας κατατέθηκε αγωγή, σύμφωνα με την οποία η Melissa Mantzoukis ζητά – κυρίως – να αναγνωρισθεί η νίκη της στη διαδικασία επιλογή της ΕΡΤ και, επικουρικά και εφόσον έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα για την ανάδειξή της ως νικήτριας, να της καταβληθεί για ζημία το ποσό των 10.000 ευρώ και το ποσό των 150.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ακόμα, κατατέθηκαν και ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΡΤ βάσει των οποίων η Melissa Mantzoukis ζητά να παύσει προσωρινά η ΕΡΤ κάθε διαδικασία σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Μάλιστα, στην εκπομπή του ALPHA μίλησε και ο δικηγόρος της Melissa Mantzoukis, Χρήστος Ζωτιάδης, ο οποίος τόνισε την ηθική πλευρά του ζητήματος και σημείωσε πως υπάρχει χρόνος έτσι ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί και η Ελλάδα να μην μείνει χωρίς εκπροσώπηση στον διαγωνισμό της Eurovision. Ακόμα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αυταπόδεικτη» τη δικαίωση της εντολέως του και μίλησε για τις δηλώσεις της Μαρίας Κοζάκου, την περασμένη εβδομάδα, η οποία – σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Ζωτιάδη – επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Melissa Mantzoukis. Επίσης, έγινε σαφές πως η Melissa Mantzoukis δεν στρέφεται κατά του Victor Vernicos, αλλά μόνο κατά της ΕΡΤ.

 

«Πόλεμος» εξωδίκων Melissa Mantzoukis – ΕΡΤ

Η Melissa Mantzoukis, στις 2 Φεβρουαρίου, απέστειλε εξώδικο στην ΕΡΤ με το οποίο ζητούσε – μεταξύ άλλων – να μάθει αναλυτικά τη βαθμολογία της επταμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ.

Επισημαίνεται ότι, τότε, ο Χρήστος Ζωτιάδης είχε δηλώσει στον ALPHA: «Το κοινό ανέδειξε πρώτο αυτό που η επιτροπή ανέδειξε τρίτο (σ.σ. το τραγούδι “Liar” της Melissa Mantzoukis), με 693 βαθμούς. Δεύτερο του Victor Vernicos με 509 βαθμούς και τρίτο το τραγούδι “Shout Out” με 341 βαθμούς. […] Δεν είναι κατανοητό πώς ένα τραγούδι που έχει αποσυρθεί (σ.σ. το κομμάτι “Shout Out” των Μαρίας Μαραγκού και Αντωνίας Καούρη), έχει λάβει βαθμολογία, έχει ψηφιστεί και αυτή ανακοινώνεται».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Melissa (σ.σ. Mantzoukis) είναι ένα κορίτσι, το οποίο έχασε πρόσφατα και τον πατέρα της, υποβλήθηκε σε μία διαδικασία με τις καλύτερες των διαθέσεων. Για τους λόγους αυτούς, επιφυλασσόμεθα, εννοείται ότι θα ερευνηθεί».

Επισημαίνεται ότι η Μαρία Μαραγκού και η Αντωνία Καούρη, που ήταν επίσης υποψήφιες στη διαδικασία επιλογής για τη Eurovision 2023 με το τραγούδι «Shout Out», αποσύρθηκαν, σύμφωνα με το «EurovisionFun».

Η Μαρία Μαραγκού δήλωσε, στις 2 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA: «Διέρρευσε μάλλον το ρεφρέν του κομματιού, το οποίο θα το αλλάζαμε και όχι τα κουπλέ τα κομματιού, γιατί τα κουπλέ μάς άρεσαν και θέλαμε να τα κρατήσουμε. Όπως και να ΄χει, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αποφασίσαμε να το αποσύρουμε και να δοκιμάσουμε ξανά κάποια άλλη στιγμή με ένα άλλο κομμάτι».

Από την πλευρά της, η Αντωνία Καούρη επεσήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι η διαρροή του κομματιού το αδίκησε, καθώς έχει ένα πολύ ωραίο κουπλέ που ποτέ δεν ακούστηκε και ένα ρεφρέν που, από την πρώτη στιγμή, προβλημάτισε τη Μαρία (σ.σ. Μαραγκού) και εμένα. Προσπαθήσαμε πολλές φορές, τους τελευταίους μήνες, να το φέρουμε στα μέτρα μας και δεν τα καταφέραμε. Αυτός είναι και ο λόγος που ευχαριστήσαμε θερμά την ΕΡΤ για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μας και αποσύραμε τη συμμετοχή μας, με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε του χρόνου με ένα νέο τραγούδι που θα έχουμε όλο τον χρόνο να προετοιμάσουμε. Τα κριτήριά μας σε αυτή τη διαδικασία ήταν εξαρχής μόνο καλλιτεχνικά. Καλή επιτυχία στον Βίκτωρα, είμαι σίγουρη ότι θα τα πάει εξαιρετικά».

 

Η απάντηση-προειδοποίηση της ΕΡΤ για τη Eurovision 2023

Η ΕΡΤ με εξώδικό της στη Melissa Mantzoukis, όπως έγινε γνωστό, στις 13 Φεβρουαρίου, απάντησε σε εκείνο της τραγουδίστριας, μέσω του οποίου αμφισβήτησε νομικά τη διαδικασία επιλογής για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023, και προειδοποίησε – μεταξύ άλλων – ακόμα και για πιθανό κίνδυνο της ελληνικής συμμετοχής στον μουσικό θεσμό, ο οποίος θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή «Breakfast @ STAR» του STAR, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απάντησε – μεταξύ άλλων – ως εξής στο εξώδικο της Melissa Mantzoukis: «Ας σημειωθεί δε, εξάλλου, ότι θα είστε αποκλειστικώς υπεύθυνοι σε περίπτωση που από οποιαδήποτε ενέργειά σας δημιουργηθεί ζήτημα σχετικά με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού, δεδομένου αφενώς μεν του υψηλού κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΕΡΤ για τη συμμετοχή της στον εν λόγω διαγωνισμό αφετέρου δε των στενών χρονικών περιθωρίων που τάσσονται από τους κανονισμούς της EBU (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων) για την αποστολή σε αυτήν της ολοκληρωμένης συμμετοχής της χώρας μας στον ανώτερο διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο κλιπ. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι επικυρωμένα αντίγραφα των οικείων πρακτικών είναι στη διάθεσή σας».

Ο δικηγόρος της Melissa Mantzoukis, Χρήστος Ζωτιάδης, ανέφερε ότι η εξώδικη απάντηση της ΕΡΤ έφτασε, στις 10 Φεβρουαρίου, στα χέρια του και πρόσθεσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την απάντηση που λάβαμε. Σε κάποια σημεία τα περιπλέκει παραπάνω, σε κάποια άλλα μιλάνε μεν για τη διαδικασία, αλλά πλέον μας βοηθάει ουσιαστικά παραπάνω και επιβεβαιώνει κάποια πράγματα από αυτά που λέγαμε, δηλαδή ότι δεν έχει τηρήσει την κλίμακα, την οποία έπρεπε να τηρήσει σε κάθε όμως φάση».

Ακόμα, ο κ. Ζωτιάδης είπε ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για αποστολή της αναλυτικής βαθμολογίας της επταμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ, επισημαίνοντας: «Επειδή μας κατηγορούν στο εξώδικο ότι οποιαδήποτε ζημία βαραίνει εμάς και ότι με όλο αυτό που γίνεται αν θα υπάρχει κάποια ζημία της χώρας, θα είναι δική μας ευθύνη. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει, αποκλειστικώς υπεύθυνη για τη μη τήρηση της διαδικασίας είναι η ίδια η ΕΡΤ. Αν συζητάμε, δεν θέλω καν να το διανοηθώ ότι συζητάμε ευθύνη αν προχωρήσει, πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα μπορεί ένας άνθρωπος ή ένα νομικό πρόσωπο – εν προκειμένω η ΕΡΤ – να κατηγορεί κάποιον άλλον, όταν έχει προστρέξει στα δικαστήρια, έχει βρει το δίκιο του, φταίει και κατηγορούμε τον άλλον. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Η ΕΡΤ απαραδέκτως προσπαθεί να αποθαρρύνει τι; Στην παρατυπία που έχει κάνει, να μην διεκδικήσει κάποιος το δίκιο του με τα νόμιμα μέσα;».

Επί του παρόντος, η ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα εκπροσωπηθεί από τον 16χρονο Victor Vernicos και την μπαλάντα του με τίτλο «What They Say», κάτι που όμως θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, αν και εφόσον η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παραδώσει τον φάκελο της ελληνικής συμμετοχής στην EBU.

 

Τι δήλωσε η Μαρία Κοζάκου για τον τρόπο επιλογής του τραγουδιού

Μία νέα διάσταση έδωσε, στις 17 Φεβρουαρίου, η Μαρία Κοζάκου όσον αφορά στον τρόπο επιλογής του τραγουδιού, που θα ταξιδέψει στο Λίβερπουλ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision 2023, ο οποίος θα γίνει από τις 9 έως τις 13 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ και σχολιάστρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision χαρακτήρισε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» ως «μία ωραία ιδέα» τη συγκρότηση επιτροπής κοινού των 70 πολιτών, που άκουσε και αξιολόγησε τις επτά υποψηφιότητες για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Λίβερπουλ. Βέβαια, η Μαρία Κοζάκου υποστήριξε ότι θα ήθελε αυτή η επιτροπή να είχε ακόμα «πιο μαζικό χαρακτήρα, πέρα από το ηλικιακό κριτήριο».

Όσον αφορά στην επιλογή του Victor Vernicos με την μπαλάντα «What They Say», ύστερα από συμψηφισμό της απόφασης της επιτροπής κοινού και της επταμελούς επιτροπής της ΕΡΤ, η Μαρία Κοζάκου θέλησε – μεταξύ άλλων – να εξηγήσει το εξής: «Το κριτήριο το δικό μας (σ.σ. της επιτροπής της ΕΡΤ) είναι πάρα πολύ απλό, επιλέγουμε το καλύτερο τραγούδι που θα πάει καλύτερα στη Eurovision. […] Το τραγούδι “Liar”, που ενίσταται, δεν συγκέντρωσε στην τελευταία ψηφοφορία 7 οκτάρια. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι στην τελευταία ψηφοφορία είχαμε τρία τραγούδια, πράγματι, που είδαμε στις συνεντεύξεις με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι μας έδωσαν ένα μέρος του concept που σκόπευαν – οι δύο εξ αυτών – να έχουν στο Λίβερπουλ».

Η ίδια, στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Θα ήταν αδύνατον να δώσουμε 12 – 10 – 8 στην τελευταία ψηφοφορία, διότι όταν βαθμολογήσαμε εμείς (σ.σ. η επιτροπή της ΕΡΤ) μετά την επιτροπή των 70 πολιτών, οι οποίοι βαθμολόγησαν από το 4 έως το 12, έπρεπε και εμείς να έχουμε στη διάθεσή μας τους αντίστοιχους βαθμούς, που σταθμίστηκαν με την επιτροπή των 70. Αν, λοιπόν, στην τελευταία βαθμολογία της επιτροπής (σ.σ. της ΕΡΤ), η επιτροπή έδινε μόνον 12 – 10 – 8, σημαίνει ότι προσθέτουμε καρπούζια με πορτοκάλια. Δεν θα μπορούσε να σταθμιστεί η επιλογή άρα, λοιπόν, κάποιο τραγούδι πήρε 12, κάποιο τραγούδι πήρε 8, κάποιο τραγούδι πήρε 6».

 

Φωτογραφία κειμένου: EBU / Eurovision Song Contest / ΕΡΤ