Στο ψηλότερο σημείο ενός λόφου, στο νησί Mahé στις Σεϋχέλλες, ο κήπος με μυρωδικά του Le Jardin du Roi, ιστορεί την τεράστια βιοποικιλότητα του τόπου. Στο κέντρο του, υπάρχει ένα όμορφο λευκό σπίτι του 19ου αιώνα φτιαγμένο από ξύλο, με ψηλά ταβάνια και μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν στον δροσερό βουνίσιο αέρα να δροσίζει τον χώρο. Αυτό το αεράκι, είναι που βοηθάει στην νοστιμία της παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής, την Seychelles Creole.

Περισσότερα από 120 διαφορετικά είδη μπαχαρικών και φρούτων, καλλιεργούνται κατά μήκος των 25 εκταρίων, με θέα τον ωκεανό. Οργανωμένα μονοπάτια, περνούν ανάμεσα από φοίνικες με μεγάλες καρύδες και φυτείες κανέλας, αβοκάντο και τζακφρουτ.

Η ζωή στην περιοχή Le Jardin du Roi, ξεκίνησε το 1772, ούτε δυο χρόνια μετά την άφιξη των Γάλλων αποικιοκρατών στις Σεϋχέλλες. Ο Γάλλος αποικιοκράτης Pierre Poivre, θέλοντας να εντάξει την Γαλλία στο παγκόσμιο εμπόριο μπαχαρικών, έστειλε τους ανθρώπους του σε αποστολές, στα νησιά Κεϋλάνης (σημερινή Σρι Λάνκα) και στις Μολούκες, για να κλέψουν μπαχαρικά και να τα καλλιεργήσουν στις Σεϋχέλλες. Οι προσπάθειες του όμως αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού 1780, ο ίδιος, κατέστρεψε τον κήπο που είχε δημιουργήσει, όταν πέρασε ένα διερχόμενο πλοίο για εχθρικό πολεμικό πλωτό. Τα μπαχαρικά, ήταν ιδιαίτερα πολύτιμα για να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Κάποια όμως κατάφεραν να διασωθούν και είναι εκείνα που προσδίδουν τα κεντρικό άρωμα της τοπικής τους κουζίνας μέχρι σήμερα.

Bsissa: Το «superfood» των αρχαίων κατοίκων της Βόρειας Αφρικής

Αν και η τοπική κουζίνα, αποκαλείται από τους παλαιότερους θαυματουργή, αφού τα πιάτα τους ξεχειλίζουν από μπαχαρικά, γεύσεις και φυσικά προϊόντα, η παγκοσμιοποίηση, έχει οδηγήσει πολλές ντόπιες επιχειρήσεις στην πτώχευση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεότεροι, προτιμούν να τρώνε fast food, όπως πίτσα και μπέργκερ.

Το γεγονός αυτό, κάνει την παραδοσιακή μαγειρική τέχνη της περιοχής, να κρύβεται μέσα στα σπίτια των ντόπιων. Όπως η συνταγή κοτόπουλο με κάρυ, που θέλει να μείνει το κόκκαλο του κοτόπουλου μέσα για να γίνει πιο νόστιμο, ή το μυστικό του να τσιγαρίζεις το κάρδαμο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά πριν προσθέσεις το κάρυ. Ή μια συνταγή με χταπόδι, που θέλει να προσθέσεις αρκετό τσίλι.

Η Rose-Marie, κάτοικος του νησιού, δήλωσε πως ακόμη μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές στο σπίτι για τους φίλους και την οικογένεια της. Είναι αρκετά δημοφιλές μέχρι σήμερα, να μαζεύεται η οικογένεια τις Κυριακές στις παραλίες, για μπάρμπεκιου, ιδιαίτερα στις περιοχές Au Cap και Anse Royale. Σε κάποιες παραδοσιακές συνταγές, ο μαριναρισμένος τόνος ανοίγεται στα δύο και γεμίζεται με σκόρδο και κόλιαντρο. Στη συνέχεια, ψήνεται μέσα σε φύλλα μπανανιάς και λουλούδια ιβίσκου.

Αυτές οι συναντήσεις, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ντόπιοι απολαμβάνουν το φαγητό τους μέχρι σήμερα, αφού τα περισσότερα τουριστικά εστιατόρια, σερβίρουν κυρίως ξενόφερτες συνταγές. Κάπου όμως, καλά κρυμμένες μέσα στα μενού τους, υπάρχουν ακόμη μερικές πικάντικες, πολύχρωμες συνταγές του τόπου, που κάθε πραγματικός ταξιδιώτης επιθυμεί να δοκιμάσει.

Πηγή: BBC