16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους μετά από ναυάγιο στα νερά του Αιγαίου, στην περιοχή της ανατολικής Λέσβου, στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής. Μια λέμβος που μετέφερε σύμφωνα με τις μαρτυρίες 40 άτομα, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε αυτό το σημείο στα ανατολικά του νερού και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 9 από τους επιζώντες, που είναι επίσης όλες γυναίκες από την Αφρική και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Δεδομένου ότι ανασύρθηκαν 16 πτώματα, υπάρχουν ακόμα 15 άτομα που αγνοούνται και γι΄αυτό στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν το Λιμενικό, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η βάρκα πιθανότατα αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από μια περιοχή ονόματι Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί και ακολούθησε μια πορεία προς το θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβουυ και μικρασιατικών ακτών, όπου έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης ως και οκτώ μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Προηγήθηκε ναυάγιο και στα Κύθηρα με 2 νεκρούς

Λίγο πριν το ναυάγιο στη Λέσβο, το Λιμενικό είχε ενημερωθεί για ένα άλλο ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, όπου εκεί επέβαιναν στη λέμβο 95 άτομα και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 2 σοροί και 80 διασωθέντες.

Στο σημείο επιχειρούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την αποστολή τους να είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και οι καιρικές συνθήκες εκεί είναι δυσμενείς, με τους ανέμους που πνέουν στην απόκρημνη περιοχή της βύθισης της λέμβου να είναι στα 7-8 μποφόρ και τις ριπές να φτάνουν ως και τα 10 μποφόρ.

Οι αναφορές των αρχών κάνουν λόγο για ένα ιστιοφόρο σκάφος με 95 επιβαίνοντες και για ειδοποίηση από το σκάφος τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. 20 λεπτά αργότερα το ιστιοφόρο προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=r4zxZq59G48&feature=emb_title

Το Assosiated Press βρέθηκε στην περιοχή και κάλυψε τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με μαρτυρία από κάτοικο της περιοχής, ο θόρυβος της σύγκρουσης στα βράχια ήταν τέτοιος ώστε ακούστηκε μέχρι την κηρά.

«Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

O δήμαρχος των Κυθήρων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για 5 νεκρούς και ανέφερε πως πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του. Όπως είπε, το σκάφος εξέπεμψε σος γύρω στις 21:00 το βράδυ και το σκάφος προσέκρουσε σε ένα σημείο που το λένε καταβόθρα, με κάθετα βράχια σε βάθος 15-20 μέτρων. Εξήγησε κιόλας πως 50 μέτρα πιο πέρα, το σκάφος θα έπεφτε πάνω σε αμμώδη περιοχή και δεν θα είχε πάθει κανείς τίποτα.

«Δεν έχουμε ακόμα απολογισμό. Μπορώ να σας πω ότι σώσαμε χθες 41 άτομα και ήταν τουλάχιστον άλλοι 40 που πρέπει να σώθηκαν».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Οι πιέσεις των 27 «έπιασαν τόπο»: Η Ursula von der Leyen προτείνει προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Smart Island: Η Νάξος γίνεται το σημείο αφετηρίας των επενδύσεων της Amazon στην Ελλάδα – Τι αλλάζει στο νησί

Πένθος για τη Μαρέβα και τον Κυριακό Μητσοτάκη: Πέθανε ο πατέρας της