Η Airbnb ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες για τους να τους βοηθήσει επανεγκατασταθούν ανά τον κόσμο, καλώντας τους οικοδεσπότες της πλατφόρμας να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

Αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας ενοικίασης peer-to-peer, Μπράιαν Τσέσκι, η εταιρεία θα αναλάβει τον συντονισμό όσων οικοδεσποτών της Airbnb θέλουν να προσφέρουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή, με τον φιλανθρωπικό οργανισμό – παρακλάδι της Airbnb.org να αναλαμβάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού, καθώς και τυχόν άλλες λειτουργικές δαπάνες.

https://www.intronews.gr/3860-2-joe-biden-afghanistan-isis-sinodos-g7

Η Airbnb «θα πληρώσει για αυτές τις διαμονές», αλλά «δεν θα είναι σε θέση να ενεργήσει χωρίς τη γενναιοδωρία των οικοδεσποτών της», εξηγεί ο Μπράιαν Τσέσκι στον λογαριασμό του στο Twitter, προσφέροντας στους ανθρώπους που επιθυμούν να καλωσορίσουν μια οικογένεια προσφύγων δωρεάν να το δηλώσουν στην πλατφόρμα.

Για την ώρα, δεν έχει επιβεβαιώσει για πόσο χρονικό διάστημα θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «γρήγορα εξελισσόμενη». Από την πτώση της Καμπούλ, η Airbnb υποστηρίζει τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), μια φιλανθρωπική οργάνωση προσφύγων με έδρα τη Νέα Υόρκη, την εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση HIAS και την Church World Service για την παροχή άμεσης βραχυπρόθεσμης στέγασης για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Airbnb.org δημιουργήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, με στόχο να φτιαχτεί μια επιχείρηση αφιερωμένη στην οργάνωση της προσωρινής διαμονής για ανθρώπους σε περιόδους κρίσης. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός χρηματοδοτήθηκε με 400.000 μετοχές της Airbnb και δωρεά 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τους τρεις ιδρυτές της εταιρεία.

Το 2012, οι οικοδεσπότες της Airbnb προσέφεραν τα σπίτια τους δωρεάν σε όσους επλήγησαν από τον τυφώνα Sandy στις ΗΠΑ και η εταιρεία επισημοποίησε γρήγορα το πρόγραμμα. Έκτοτε, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στεγάζονται σε σπίτια δωρεάν από οικοδεσπότες και συντονισμένα από την Airbnb.

Φωτογραφία: Getty