Την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε από μια μακρά περίοδο με φωτιές και τεράστις φυσικές καταστροφές, ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό συνέβαινε στη Θεσσαλία. Σε βίντεο που τραβήχτηκε στις 23 Αυγούστου, φαίνεται ο ποταμός Πηνειός να έχει στερέψει σε πάρα πολλά σημεία σε μήκος 25 χιλιομέτρων.

Ο Πηνειός είναι ένας από τους ποταμούς της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύπανση και την περιβαλλοντική καταστροφή, εδώ και πολλά χρόνια. Το 2005 είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος πιο μολυσμένος ποταμός της Ευρώπης.

Τα καλοκαίρια είναι πάντοτε δύσκολα για τον ποταμό, αφού δεν δέχεται ιδιαίτερη ενίσχυση, ενώ όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο θα στερεύει. Όπως είναι αντιληπτό, καλλιέργειες και κομμάτια γης καταστρέφονται, ενώ τίθεται σε κίνδυνο και η πανίδα της περιοχής. Πολλά ζώα που ξεδιψούσαν στα σημεία που τώρα είναι άδεια, θα αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, απ΄όπου πίνουν νερό άλλα ζώα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, εξέπεμψε SOS για τον Πηνειό, έκανε λόγο για προειδοποίηση της φύσης και ζήτησε να γίνουν σχέδια και μελέτες για μια καλύτερη διαχείριση του νερού.

«Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού θυμίζουν έρημο καθώς το ποτάμι έχει στερέψει από νερό. Το νερό δεν έχει ιδιοκτησία. Ανήκει σε όσους το έχουν ανάγκη. Η Θεσσαλία ερημοποιείται, αργοπεθαίνει. Σε μήκος 25 χιλιομέτρων από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σταγόνα νερού στον Πηνειό.

Η φύση μας προειδοποιεί, καλεί σε ορθολογική διαχείριση του νερού, να μπει ξανά μπροστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο για τον Αχελώο. Χρειάζεται συνετή διαχείριση του νερού. Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, λευτεριά στο νερό».