Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Ida, καθώς οχήματα βυθίστηκαν σε μια βαθιά τρύπα, μετά από την πτώση ενός αυτοκινητόδρομου. Μάλιστα, η καταρρακτώδης βροχή είναι αυτή που μπορεί να προκάλεσε την κατάρρευση του, το βράδυ της Δευτέρας στο Μισισιπή.

Οι θάνατοι στο Μισισιπή από τον τυφώνα Ida ανέρχονται σε τέσσερις. Στη Λουιζιάνα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πλημμύρες και ένας σκοτώθηκε από πτώση δέντρου. Η Νέα Ορλεάνη έμεινε για δεύτερη μέρα χωρίς ρεύμα την Τρίτη, αφού ο τυφώνας πέρασε από τη νοτιοανατολική Λουιζιάνα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας.

Στο Μισισιπή, οι αρχές δήλωσαν ότι οι οδηγοί που πέθαναν το βράδυ της Δευτέρας μπορεί να μην είδαν ότι ο δρόμος είχε εξαφανιστεί. «Ορισμένα από αυτά τα αυτοκίνητα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο», δήλωσε ο Καλ Ρόμπερτσον υπεύθυνος για τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Μισισιπή.

Επτά οχήματα βρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένης μιας μοτοσικλέτας. Έφεραν έναν γερανό για να τα βγάλει από την τρύπα. Το WDSU-TV ανέφερε ότι στρατιωτικοί, εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και ομάδες διάσωσης ανταποκρίθηκαν για βοήθεια στον αυτοκινητόδρομο 26 δυτικά του Λουκεντέλε, περίπου 60 μίλια βορειοανατολικά του Μπιλόξι.

Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι ανατολικές όσο και οι δυτικές λωρίδες είχαν καταρρεύσει. Οι ταυτότητες και οι συνθήκες των επιζώντων του ατυχήματος δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα.

Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Οι αρχές είχαν δώσει ελάχιστες οδηγίες για το πότε θα μπορούσε να επανέλθει το ρεύμα, αλλά ο πάροχος ενέργειας Entergy έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς, μιλώντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ανέφερε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν το μέγεθος της ζημιάς. «Δεν μπορώ να σας πω πότε θα καθαριστούν όλα τα συντρίμμια και θα γίνουν επισκευές. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα δουλέψουμε σκληρά κάθε μέρα για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια μπορούμε ».

Τόνισε ότι 25.000 εργαζόμενοι κοινής ωφέλειας βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ περισσότεροι αναμένεται να συνδράμουν. Ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, επικεφαλής της εθνικής φρουράς, δήλωσε ότι «περισσότερα από 6.000 μέλη της εθνικής φρουράς από πολλαπλές πολιτείες βοηθούν με προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας» στη Λουιζιάνα, τον Μισισιπή και τις γύρω περιοχές.

Ο τυφώνας Ida ανήκει στην κατηγορία 4 των καταιγίδων, και είναι μια από τις πιο ισχυρές που έπληξε ποτέ την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, αποκλείοντας το ρεύμα, φυσώντας στέγες από κτίρια και αντιστρέφοντας τη ροή του ποταμού Μισισιπή.

Στη νοτιοδυτική μεριά του Μισισιπή, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν και πολλοί δρόμοι ήταν αδιάβατοι. Αναφέρθηκαν αρκετοί ανεμοστρόβιλοι, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Σάραλαντ της Αλαμπάμα, που έσπασε μέρος της οροφής από ένα μοτέλ και αναποδογύρισε ένα 18τροχο, τραυματίζοντας τον οδηγό.

Με ισχυρούς ανέμους 30 μίλια / ώρα, ο τυφώνας Ida επικεντρώθηκε στο βόρειο Μισισιπή και το Τενεσί. Το NWS ανέφερε ότι οι πλημμύρες θα χτυπήσουν πιθανότατα στην κεντρική Πενσυλβάνια, τη βόρεια Δυτική Βιρτζίνια και το δυτικό Μέριλαντ, όπου θα μπορούσαν να πέσουν 6 έως 10 ίντσες.