Αυτόχθονες κοινότητες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ακουστεί η φωνή τους για πρώτη φορά στο Cop26, το συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη από τον Νοέμβριο.

Τον Οκτώβριο, ο Calfín Lafkenche των κατοίκων Mapuche της Παταγονίας, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Χιλής, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 8.000 μιλίων στον Ατλαντικό. Μαζί του και άλλοι αυτόχθονες από τα ψηλότερα βουνά του Περού θα περπατήσουν οκτώ ώρες για να επιβιβαστούν σε πτήσεις, ενώ εκείνοι από τα βάθη του Αμαζονίου θα ταξιδέψουν για δύο ημέρες για να επιβιβαστούν σε ένα κανό με προορισμό την κοντινότερη πόλη τους.

Η συμμετοχή αυτών των αυτοχθόνων κοινοτήτων στο Cop26 καθίσταται δυνατή από τις προσπάθειες των διοργανωτών στην Γλασκώβη, αλλά ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι η εύρεση καταλύματος για αυτούς. Το Stop Climate Chaos Scotland (SCCS) κάνει λοιπόν έκκληση προς τους κατοίκους να τους προσφέρουν δωμάτια και καναπέδες -κρεβάτια.

«Μιλάμε για κοινότητες που δεν έχουν επαρκή χρήματα για να καλύψουν το ταξίδι, και έρχονται από πολύ μακριά» λέει ο Kat Jones, διευθυντής του Cop26 στο SCCS. «Μπορεί να έρχονται από μια ζούγκλα και να ταξίδεψαν για τρεις ημέρες, αλλά όταν έρχονται στην πόλη μας, θέλουμε να βρουν ζεστασιά και ένα θερμό καλωσόρισμα».

Ανοίγοντας τις πόρτες της για τους αυτόχθονες επισκέπτες είναι η Hlas Gardens της Γλασκώβης, που θα φιλοξενεί αρκετούς από αυτούς.

Εν τω μεταξύ, το GalGael Trust, ένα project για την κληρονομία με πρωτοβουλία της κοινότητας στην περιοχή Govan, θα φιλοξενήσει μια σειρά άτυπων συγκεντρώσεων για να συγκεντρώσει ποικίλους αυτόχθονες πολιτισμούς και παραδόσεις μαζί με αυτές του Govan, της Γλασκόβης και της Σκωτίας.

Επίσης στην ατζέντα του SCCS είναι η ιδιοποίηση άδειων βιτρινών καταστημάτων για την έκθεση έργων τέχνης και εγκαταστάσεων από αυτόχθονες κοινότητες που δεν μπορούν να κάνουν το μακρύ και ακριβό ταξίδι.

Μια τέτοια έκθεση, με τίτλο Weaving Hopes For The Future, αντιπροσωπεύει την πρώτη συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών της Μαλαισίας στα 26 χρόνια του Cop και είναι συμπαραγωγή γυναικών και παιδιών για να αναδείξει τις γηγενείς γνώσεις και τον ρόλο της παγκόσμιας κοινότητας στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος.

Πώς οι αυτόχθονες μπορούν να συμβάλλουν στο Cop26

«Οι ευάλωτες κοινότητες υποφέρουν ήδη από την εκμετάλλευση που μας οδήγησε σε αυτήν την κρίση», λέει ο Ili Nadiah Dzulfakar, πρόεδρος της Klima Action Malaysia και επικεφαλής του έργου για την εγκατάσταση. «Σήμερα, οι φωνές τους αγνοούνται και πάλι καθώς ο κόσμος αγωνίζεται προς λύσεις που απαιτούν τμήματα γης για τη μείωση των εκπομπών, τα περισσότερα από τα οποία σχεδιάζονται σε γηγενή εδάφη.

Οι αυτόχθονες πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Οι γνώσεις τους θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο ».

Για τον Lafkenche, ένας διοργανωτής στο Minga Indigena, μια συγκέντρωση ιθαγενών ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί σε προηγούμενο Cops, δίνεται η ευκαιρία για τους αυτόχθονες, τους οποίους περιγράφει ως «τους παλαιότερους επιστήμονες στον κόσμο», να συμβάλουν ισότιμα ​​με τους δυτικούς.

Οι επιστήμονες του κλίματος είναι σχεδόν τόσο σημαντικοί όσο η κρίση που θα συζητήσουν. Για αυτές τις κοινότητες το ταξίδι χιλιάδων μιλίων για διάλογο παραμένει πιο προσιτό από ό, τι οι ψηφιακές τεχνολογίες.