Μια φωτογραφία που απαθανάτισε ο Νικόλας Σαμαράς στο Στρατώνι Χαλκιδικής διεκδικεί το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021. Η φωτογραφία όσο τρομακτική είναι, τόσο εξαιρετική και γεμάτη νόημα είναι.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στον βυθό στο Στρατώνι και απεικονίζει έναν ιππόκαμπο στην ουρά του οποίου έχει κολλήσει μια μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό. Ο φωτογράφος που βρίσκεται πίσω από το «κλικ» μίλησε στο GRTimes και τόνισε ότι αρχικά σοκαρίστηκε και ταυτόχρονα απογοητεύτηκε από την εικόνα.

«Έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τον περσινό Αύγουστο. Ο Νικόλας Σαμαράς τόνισε ότι στο Στρατώνι είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα. «Ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από την Covid-19», ήταν τα λόγια του.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021 ανάμεσα σε άλλες 3.500 και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. O κ. Σαμαράς είναι ένας φωτογράφος που εργάζεται κυρίως στο εξωτερικό έχοντας κερδίσει πάνω από 80 διακρίσεις σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cavalos do Mar (@cavalos_do_mar)

Πώς τράβηξε την φωτογραφία που διεκδικεί την πρωτιά στα Ocean Photography Awards

«Πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν. Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει. Ο Ελληνικός βυθός έχει κάτι το…διαφορετικό.

Μπορεί να μην διαθέτει την πανδαισία των χρωμάτων που έχουν τα τροπικά μέρη, αλλά έχει μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βουτήξεις κάπου και να μη βρεις υλικό ή θέμα να φωτογραφίσεις. Είτε αυτό αφορά τη μικροζωή, είτε τα κοράλλια», προσθέτει.

Τέλος ο Νικόλας Σαμαράς υποστήριξε ότι κάθε χρόνο βλέπει όλο και περισσότερα σκουπίδια στο βυθό. «Ο κόσμος δείχνει να αδιαφορεί και το πράγμα πάει όλο και χειρότερα. Κάτι στο οποίο πρέπει να μπει ένα φρένο και άμεσα», ήταν τα λόγια του μεταξύ άλλων.

Φωτογραφία: Unsplash.com / francesco-ungaro