Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Brigitte Macron, επισκέφτηκε χθες αργά το απόγευμα το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και ξεναγήθηκε στη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», αφού την υποδέχτηκαν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκα-Μητσοτάκη και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης και οι επιμελητές της έκθεσης, οι Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου, Υπεύθυνος και Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου.

Στην έκθεση αυτή συμπεριλαμβάνονται και δύο έργα του Γάλλου ζωγράφου, Ευγένιου Ντελακρουά, που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank,  για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, η έκθεση εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της επετείου που συντονίζει η επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, κυρία Ειρήνη Γερουλάνου, υποδέχθηκε τις υψηλές καλεσμένες στην είσοδο της Πειραιώς 138. Η κυρία Brigitte Macron, περιηγήθηκε στη σημαντικότερη έκθεση που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα για τον νεότερο ελληνισμό και συμμετείχε στο γεμάτο νόημα και συναίσθημα ταξίδι ιστορίας και τέχνης εκατό χρόνων που αφηγείται η έκθεση, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Brigitte Macron Μπενάκη

Ο έντονος θαυμασμός της Brigitte Macron για τα έργα

Δήλωσε «φιλέλλην» και εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα σπάνια έργα τέχνης, τα ξεχωριστά τεκμήρια και τα μοναδικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στους τρεις ορόφους της έκθεσης, ιδιαίτερα για τους ζωγραφικούς πίνακες, τις ελληνικές σημαίες και τις ελληνικές φορεσιές, αλλά και για διάφορα αντικείμενα της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου.

Ως ενθύμιο της επίσκεψης, το Μουσείο Μπενάκη προσέφερε στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας  τον κατάλογο της έκθεσης και από το Πωλητήριο του Μουσείου ένα μεταξωτό επετειακό μαντήλι με τη φιγούρα του εύζωνα καθώς και ασημένιο δακτυλίδι με κουκουβάγια, ακριβές αντίγραφο του χρυσού δακτυλιδιού της Φιλομούσου Εταιρείας Αθηνών.

Η κυρία Μακρόν ενθουσιασμένη ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου και το φόρεσε. Στο τέλος της ξενάγησης, οι τρεις κυρίες έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Φωτογραφίες: Olympia Krasagaki