Θα βρεθεί ποτέ η Χαμένη Ατλαντίδα; Θα βρουν ποτέ οι αρχαιολόγοι το σημείο στο οποίο υπήρξε κάποτε, αν υπήρξε; Αυτά είναι ερωτήματα που πιθανότατα δε θα βρουν απαντήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση η ελεγεία του πανάρχαιου μύθου ιντριγκάρει. Και ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζονται στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη αυτού του προηγμένου πολιτισμού.

Τέτοια πιθανώς να είναι τα σκαλοπάτια από λάβα που εντοπίστηκαν στην ανατολική πλευρά της Θηρασιάς, ένα σημείο στο οποίο πριν 5.5 χιλιάδες χρόνια έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου και αφάνισε τον μινωικό πολιτισμό.

Η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού μίλησε στην ΕΡΤ για αυτά τα σκαλοπάτια και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην περιοχή σε περίπου 1 χρόνο, με σκοπό να βρεθούν στοιχεία για την έκρηξη του ηφαιστείου.

«Όλοι θα θέλαμε να το πιστέψουμε. Βασικά έχουμε βρει κάποια ευρήματα, κάποια σκαλοπάτια τα οποία είναι από λάβα στις ανατολικές πλευρές της Θηρασιάς, το μικρό νησί μέσα στην Καλντέρα και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν αυτά τα σκαλοπάτια είναι από ηφαιστειακή προέλευση, όχι από ανθρώπινη παρέμβαση, δηλαδή είναι από τη φύση. Αν είναι από ανθρώπους, πάει να πει ότι μέσα στην Καλντέρα υπήρχε ένα παλιό λιμάνι το οποίο συνδέεται με τη μεγάλη έκρηξη τη Μινωική που έγινε πριν 3.600 χρόνια».

Μπορεί να είναι αυτά τα σκαλοπάτια το ξεκίνημα για μια από τις μεγαλύτερης ανακαλύψεις στην ανθρώπινη Ιστορία; Μπορεί να βρεθεί η Χαμένη Ατλαντίδα;

«Θέλει πολλή έρευνα. Η Μινωική έκρηξη είναι από τις μεγαλύτερες εκρήξεις. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Λα Πάλμα, δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν 3.600 χρόνια η οποία πραγματικά κατέστρεψε οτιδήποτε ήταν πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Χρειάζονται πάρα πολλές αποδείξεις για να συνδέσουμε τη Χαμένη Ατλαντίδα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης» τόνισε η κ. Νομικού που ανέφερε ότι κάπου ανάμεσα στον Δεκέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023 θα έρθει το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου, το Joker’s Resolution, με σκοπό να κάνει υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα και έξω από την Καλντέρα.

«Όχι προφανώς για να βρούμε τη Χαμένη Ατλαντίδα, αλλά για να κατανοήσουμε το μέγεθος της έκρηξης».